PRAVILA ZA ZDRAV ŽIVOT: Tajne dugovečnosti Japanaca

Starost stogodišnjaka počinje sa 90 godina, a u Japanu je prosečni životni vek 84 godine! Prehrana, način života i leđni trening igraju veliku ulogu u dugovečnosti, jer stanovnici zemlje izlazećeg sunca zdravu kičmu smatraju ključem uspeha.

Japanci vode uspravan način života, njihovi čajevi su mnogo korisniji od naših, a za njih se iskrivljeni vrat uglavnom smatra glavnim znakom zdravstvenih problema. Danas ćemo sa vama podeliti pravila zdravog života koja će vam pomoći da živite do negovanih 100 godina.

PRAVILA ZA ZDRAV ŽIVOT

Na posao stižemo automobilom kako bismo odsedali u radnoj smeni, dok Japancima automobil ostaje luksuz i svi su navikli da se voze u gradskom prevozu. Stoje u podzemnoj železnici i pešače do mesta rada, a neki čak stoje i za računarom. I premda smo razgovarali o tome zašto kičma ne voli kad sedimo, ipak želim da razgovaram više o ishrani.

Japanci prilikom obroka poštuju pravilo od 80%, što znači da ne jedu svu hranu i ostavljaju malo hrane. Pored toga, veličina njihovih tanjira je mnogo manja, a hrane se štapićima, a ne ogromnim kašikama.

Mnogi od nas vole prženu hranu, dok Japanci više vole da kuvaju ili kuvaju na pari. Mi imamo masne supe i čorbe, oni imaju posne čorbe sa morskim algama.

U bolnici češće nego kod frizera

Zdravstvena zaštita u Japanu je na najvišem nivou: stanovnici ove zemlje posećuju kliniku najmanje 12 puta godišnje. Zanimljiva karakteristika: pacijenti mogu sami izabrati svog lekara.

Čaj kao smisao života

Japanski čaj je višestruko korisniji od naših uobičajenih kesica čaja, a ono što je samo “matcha” – istucani zeleni čaj u obliku praha, bez kojeg nijedna čajna ceremonija ne može.

Vežba “Zlatna ribica”

Iscelitelj Katsuzo Nishi opisao je korisne treninge za oslobađanje kičme, od kojih se najefikasnijim može nazvati vežba “Zlatna ribica”. O tome kako napraviti čudesno zagrevanje pisali smo u posebnom članku.

Japanci su opsednuti čistoćom: peru se dva puta dnevno i nisu lenji da očiste kuću i radno mesto. Trgovci peru pločnik ispred ulaza, čistači brišu kante za smeće, a zaposleni u aviokompaniji ručno čiste i najmanji otpad sa tepiha.

Kultura ostrvljana je posebna i neponovljiva: upoznajte se sa japanskim izrekama, koje nisu lišene značenja i duboke filozofije

Tajna dugovečnosti leži u jednostavnom odnosu prema svemu: dr Vong je napravio plan za zdrav način života, a njegova otkrića napravila su senzaciju u društvu nutricionista.

Izvor: Dnevni.rs

Author: Zdravlje