Pomaže li ili ne!Poznati doktor otkriva da li je aspirin oružje protiv korone!

Pomaže li ili ne!Poznati doktor otkriva da li je aspirin oružje protiv korone!

Pomaže li ili ne!Poznati doktor otkriva da li je aspirin oružje protiv korone!

Skorašnja istraživanja govore kako običan aspirin pomaže u liječenju kovida 19. Da li je zaista tako, kome se on prepisuje i smijemo li da ga preventivno uzimamo na svoju ruku, za portal Nova.rs priča dr Ognjen Gudelj, kardiolog sa Vojnomedicinske akademije.

To je odlučeno nakon što je potvrđeno da oboljelima od kovida 19 prijeti stvaranje krvnih ugrušaka zbog hiperreaktivnih trombocita, a odranije je poznato da aspirin smanjuje rizik od stvaranja trombova.

Kardiolog Ognjen Gudelj za portal Nova.rs priča da li aspirin zaista pomaže pacijentima oboljelim od kovida i može li biti moćno oružje protiv korone.

“Aspirin pomaže kod korone. Acetil-salicilna kiselina je lijek iz porodice salicilata koji je zbog svog jako specifičnog dejstva našao primjenu i kod korone, tako da zaista pomaže”, kaže doktor Ognjen Gudelj, šef Odsjeka za elektrofiziologiju i aritmologiju na Vojnomedicinskoj akademiji.

A kako to zapravo funkcioniše?

“Aspirin smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara tako što razbija trombocite u krvi koji se kao posljedica korone javljaju kod pacijenata i ugrožavaju im život. Takođe, italijanske studije iz drugog talasa epidemije su kazale da je aspirin dio obavezne terapije kod infekcije koronom.”

“Ko god je pio aspirin, ali u paketu sa drugim lijekovima koji su dio terapije za kovid, imao je jako pozitivan ishod i ta priča se završila srećno”, kaže doktor i savjetuje da je aspirin najbolje uzimati uveče, uz mlijeko, jer kalcijum poboljšava resorpciju.

On ističe da se aspirin u doba korone prepisuje svim kardiološkim pacijentima, neurološkim pacijentima, ali i mlađoj populaciji.

“Ovaj lijek danas može da bude prevencija zdravog života, recimo, kao kad svakog jutra uzimamo med, tako da uzimamo aspirin uveče, pogotovo u ovim hladnim danima kad inače vladaju virusi. Nije zgoreg uzimati aspirin uz konsultaciju lekara i mjesec dana, pa i dva, tri mjeseca, u zavisnosti od bolesti koje imate.”

Doktor ističe ko, s druge strane, nikako ne smije da uzima aspirin.

“Aspirin nikako ne smiju da uzimaju oni koji su alergični na acetil-salicilnu kiselinu, osobe koje imaju pojačana krvarenja iz nekog razloga ili uzimaju neki drugi oralni antikoagulans, kao što je farin.”

Major dr Gudelj objašnjava i smijemo li, preventivno, da uzimamo aspirin kako bismo se sačuvali od korone.

“I aspirin, kao i svaki drugi lijek, treba uzimati isključivo uz preporuku ljekara, posebno sad – takvo je vrijeme i takva je bolest”, zaključuje naš sagovornik.

Preuzeto sa:lijekizprirode.com

Author: Zdravlje