PATLIDŽAN JE PRAVI LIJEK: Snažan u borbi protiv dijabetesa, a pomaže i kod reume

PATLIDŽAN JE PRAVI LIJEK: Snažan u borbi protiv dijabetesa, a pomaže i kod  reume – Sve za zdravlje

Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u kuhinjama se vode kao savršena i ukusna superhrana.

Koristi patlidžana u prirodnom liječenjU

Tradicionalna medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume i opekotina kože.

Takođe je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore patlidžana.

Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Pomaže u kontroli dijabetesa

Već dugo vremena plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa. Moderna naučna istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udio vlakana.

Takođe reguliše i tjelesnu težinu

Patlidžan je povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po komadu. Bogat je vlaknima zbog čega doprinosi osjećaju sitosti i smanjenju masnih naslaga.

Ublažava probavne tegobe

Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želudačanih i crijevnih tegoba.

Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja sistema za varenje.

Smanjuje nivo holesterola u krvi

Klorogenična kiselina učestvuje u snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) holesterola.

Nasunin je takođe od velike važnosti jer prema tvrdnjama naučnika pomaže u prevenciji nastanka lošeg holesterola.

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.

Maska za lice od patlidžana

Patlidžan je pogodan za sve tipove kože. Dovoljno ga je narendati, izmiješati sa aloja verom i nanijeti na lice. Pošto je riječ o prirodnom izvoru kolagena, nakon desetak minuta vaša koža postaće nježna, sjajna i zategnuta.

Kako ga koristiti protiv osipa

Isijecite patlidžan na kriške i utrljajte ga na bolno mjesto, vidjet ćete da će se nakon samo par trenutaka osip smanjiti, a ubrzo i potpuno povući.

Isprobajte i vi ove odlične recepte od patlidžana!

 

 

Izvor: alternativa-za-vas.com / dnevno.rs

 

Author: Zdravlje