OVO SU NAJBOLJE VOĆKE ZA SPUŠTANJE HOLESTEROLA: Samo 50g jedne je dovoljno da očistite MASNOĆE U KRVI – jedite je stalno

Pomorandže

Ne samo da su pomorandže ukusne i dobre za vaš imunitet, već su odlične i za zdravlje vašeg srca.
“Pomorandže su zadovoljavajuće voće koje sadrži važne hranljive materije za zdravlje srca bez dodatih šećera. Kada se posebno posmatra sok od pomorandže, studije su pokazale povezanost između odraslih koji konzumiraju sok od pomorandže i značajno nižeg nivoa holesterola, pri čemu muškarci imaju 23% smanjen rizik od niske koncentracije holesterola u poređenju sa onima koji ne konzumiraju. Sok od pomorandže može biti jedna pozitivna stvar za održavanje zdravog nivoa holesterola”, kaže doktorka Lauren Manaker.

Lubenica

Lubenica je osvežavajući način za početak letnje sezone, a prema dijetetičarima, može biti od pomoći i u snižavanju holesterola.
“Lubenica je popularno voće koje je fantastičan dodatak ishrani za snižavanje holesterola. Lubenica prirodno sadrži likopen, karotenoid za koji se pokazalo da uklanja slobodne radikale, čime se može sprečiti povišeni nivo holesterola. Osim toga, sok od lubenice može biti osvežavajući način da u svoj dan uključite niz važnih hranljivih materija”, kaže doktorka.
Suve šljive
Ako ste ljubitelj suvih šljiva, pomažete zdravlju srca na više načina.
“Prema nedavnim podacima, samo 50 grama dnevno suvih šljiva (5 do 6) značajno je poboljšalo holesterol kod žena u postmenopauzi, smanjilo upalu i povećalo antioksidativnu aktivnost. Dodavanje suvih šljiva u smutije, uključujući ih i u slana jela od piletine, mogu biti načini u kojima ćete uživati tokom konzumacije”, kaže dr Manaker.

Jabuke
“Jabuke su posebno bogate pektinom, koji je rastvorljivo vlakno koje se može vezati za holesterol u probavnom sistemu, gde prenosi holesterol u jetru radi eliminacije”, kaže dotkorka.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je jedno od najboljih voća za snižavanje holesterola zbog sadržaja vlakana i korisnih antioksidanata. “Bobice sadrže tonu antioksidanata. Oni pomažu u zaštiti lošeg holesterola od oksidacije u telu i štite od njegovih štetnih efekata”, rekla je doktorka.

(MONDO)/novi.ba

Author: Zdravlje