OVO SIGURNO NISTE OČEKIVALI: Četiri iznenađujuće upotrebe aspirina u domaćinstvu!

Aspirin kao jedan od najčešće korištenih lijekova, ne samo da ublažava razne vrsti boli, on takođe ima i druge manje poznate namjene u domaćinstvu.
Smanjit će vam pojavu peruti
Zbog salicilne kiseline koju sadrži, a koja je sastojak i mnogih šampona protiv peruti, aspirin može pomoći u borbi protiv tih dosadnih napasti. Izmrvite dva ili tri aspirina i pomiješajte ih s uobičajenom količinom šampona koju koristite za svako pranje kose. Dobro umasirajte mješavinu u tjeme, ostavite da djeluje tri do pet minuta, pa temeljno isperite.

  1. Smiruje ubode i ugrize
    Zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju, aspirin može smanjiti crvenilo, natečenost i bol od uboda i ugriza insekata. Namočite tabletu aspirina i stavite je da djeluje na ubodenom području nekoliko minuta.
  1. Uklanja mrlje
    Za uklanjanje mrlja od znoja izmiješajte u posudi tri smrvljena aspirina i pola čaše tople vode. Umočite zaprljani dio majice u posudu i neka tako odstoji barem dva sata. Nakon toga, kao i inače operite majicu. S istom mješavinom možete ukloniti i mrlje od nikotina ili trave na rukama. Nanesite mješavinu na mrlje, ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim ruke temeljito operite.
  1. Odličan je za rast biljaka

Aspirin je koristan i za sve vrste biljaka, bilo da su sobne ili vanjske, jer ih čini otpornijima, te pospješuje njihov rast. Otopite jedan aspirin u tri i po litre vode i poprskajte biljke. Ako želite produžiti život svježem cvijeću u svojoj vazi, odnosno spriječiti pojavu gljivica i plijesni, dodajte u vodu jedan aspirin. Aspirin je zaista koristan, a ove njegove upotrebe su me iznenadile. Nadam se da će i vama poslužiti!

Izvor: zadovoljna.hr

Author: Zdravlje