Ovo povrće čini čuda za imunitet

Ovo lisnato povrće bogato je materijama koje povoljno deluju na zdravlje oka i očuvanje vida. Osim toga blitva, naročito ako se jede sveža u salati, pozitivno utiče i na varenje, sprečava nastanak hemoroida, snižava nivo lošeg holesterola, poboljšava funkcionisanje jetre i žučne kese i ublažava simptome gihta. Blitva se savetuje i za jačanje imuniteta, a pozitivno utiče i na zdravlje kože i kose.

Vitamin K koji se nalazi u blitvi, neophodan je za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Konzumiranje blitve jača otpornost kostiju, sprečava dugo krvarenje rana i pojavu hematoma prilikom udaraca. S obzirom na to da sadrži dosta magnezijuma, veruje se da blitva može da ublaži depresiju, glavobolju, migrenu… Ovaj zeleniš koristan je za formiranje kostiju i zuba, i neophodan za prevenciju osteoporoze, zbog prisustva kalcijuma.

Blitva se posebno preporučuje mladim osobama u razvoju, i starijim osobama, kako bi im kosti bile manje krhke. Ova biljka nalazi se na meniju ishrane mnogih sportista, jer kalcijum sprečava neprijatne grčeve u mišićima. Trudnice i dojilje takođe treba da konzumiraju blitvu, kako bi u svoj organizam unele što veću količinu kalcijuma. Zbog toga što sadrži obilje gvožđa i folne kiseline, blitva je veoma korisna za lečenje anemije. Blitva sa svojim lekovitim sastojcima poboljšava cirkulaciju, sprečava visok krvni pritisak i formiranje krvnih ugrušaka u arterijama, koji su odgovorni za većinu srčanih udara.

izvor dnevno.rs

Author: Zdravlje