Ovih 8 problema riješava obični sapun, zanemarujemo ga, a kupujemo skupa sredstva

Ako ste mislili da je sapunu mjesto samo na lavabou ili u tušu, grdno ste se prevarili. Sapun je zapravo izuzetno multifunkcionalan i može da vam bude od koristi u bezbroj situacija. Pogledajte na koje sve načine možete da koristite sapun, jer ćete tako uštedjeti energiju, novac i vrijeme.

PRIRODNO SREDSTVO PROTIV INSEKATA NA CVIJEĆU

Ako vas nerviraju bubice koje se nakupljaju na lišću i cvijeću, ili ako vam one prave štetu na biljkama, ovo može da bude idealan način da ih se otarasite. Jednostavno izrendajte polovinu sapuna, pa to ubacite u flašu vode. Tu mješavinu stavite u posudu sa raspršivačem i isprkajte lišće vaših biljaka.
LIJEK PROTIV UJEDA INSEKATA
Insekti baš ne vole sapun. Naime, ovaj preparat koji smo koristili samo za pranje, može da bude jako efikasan lijek protiv ujeda insekata. Ako vas je ujeo komarac i to mjesto vas svrbi, samo protrljajte malo navlaženog sapuna preko ujeda. Osjetićete olakšanje istog trenutka.
OSVJEŽIVAČ FIOKA
Odaberite omiljeni miris sapuna, pa ga ubacite u fioku u kojoj držite donji veš ili čarape. Ovako će veš primiti lijep miris, a svaki put kada otvorite fioku osjetićete omiljenu aromu. Ovo je takođe sjajan način da se izbjegne onaj ustajali miris koji odjeća ponekad poprimi.
ODSTRANJIVAČ FLEKA
Imate upornu fleku koja jednostavno neće da se skine? Probajte ovaj trik sa sapunom. Fleku dobro istrljajte sapunom, pa ostavite da se sve osuši prije nego što ponovo operete.

OSVJEŽIVAČ OBUĆE

Ako imate problema sa neprijatnim mirisima u obući, što se jako često javlja ljeti kada se noge više znoje, onda vjerovatno koristite one skupe sprejeve za osvježavanje obuće. Dobra vijest je da umjesto toga možete slobodno da upotrijebite najobičniji sapun. U svaku cipelu stavite po jedan sapun, pustite da odstoji preko noći i ujutru će mirisati kao nove.
JASTUČE ZA IGLE
Ovo je posebno dobar trik za one žene koje vole da šiju, ali imaju naviku da gube igle. Naime, od običnog jeftinog sapuna možete da napravite jako lijepo jastuče za igle. Suv sapun umotajte u parče tkanine, vežite lijepom trakom i eto ga jastuče. Kada ih ne koristite, igle držite zabodene u sapun.
LUBRIKANT ZA RAJSFERŠLUS
Sljedeći put kada vam se rajsveršlus zaglavi, samo se sjetite da postoji jednostavno rješenje i ono se nalazi na vašem umivaoniku. Samo natrljajte malo sapuna sa zadnje strane zubaca i vidjećete da ćete zakopčati pantalone za tren oka.
ČISTAČ NOKTIJU
Prije nego što se uputite u kopanje po bašti, pređite noktima preko suhog sapuna. Dozvolite mu da se nagomila ispod nokta, jer onda tu neće moći da uđe prljavština. A sapun se mnogo lakše pere od zemlje.

Izvor: zena.blic.rs

Author: Zdravlje