OVE NAMIRNICE RAZARAJU ŠTITNU ŽLIJEZDU: Jedna je posebno štetna, pod hitno je izbacite iz ishrane!

62fb37b5-ff60-4b03-87e3-477d0a0a0a64-stitna-i-ishrana-696x371-690x480-1.jpg

OVE NAMIRNICE RAZARAJU ŠTITNU ŽLIJEZDU: Jedna je posebno štetna, pod hitno je izbacite iz ishrane! Ako patite od poremećaja rada štitne žlijezde, na ovu hranu zaboravite. Poremećaji u radu štitne žlijezde sve su češći. Ova veoma važna žlijezda koja se nalazi u korijenu vrata proizvodi hormone koji utiču na brojne sisteme u tijelu, pa samim tim i poremećaji u njenom radu izazivaju različite probleme.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlijezde, poput hipertiroidizma, hipotiroidizma, tiroiditisa, Hašimoto tiroiditisa. Uzroci ovih poremećaja su različiti, od nedostatka joda u tijelu, do genetike, a činjenica je da je to sve češći zdravstveni problem sa kojim se suočavamo.Dijetetičarka Moli Hembri ističe da hrana koju jedemo može da ima veliki uticaj na tiroidnu tj. štitnu ili štitastu žlijezdu, a ono što mnogi ne znaju je da je jedna vrsta hrane najgora za ljude koji imaju ovaj zdravstveni problem.

Namirnice koje, prema riječima dijetetičarke, treba da izbegavate ako imate problem sa štitnom žlijezdom su one koje sadrže goitrogene.
“Goitrogeni su namirnice koje sadrže supstancu goitrin, koja utiče na sintezu tiroidnih hormona, uz nedostatak joda”, pojašnjava Hembri.Ona navodi da su namirnice koje sadrže ove supstace nekuhane biljke iz porodice krstašica, poput brokolija, karfiola, kupusa, ali ni soja ni proso nisu preporučljivi. Dobra stvar je, međutim, da većinu ovih namirnica ne morate da potpuno da izbacite iz ishrane, već ih konzumirate umjereno, ali samo ukoliko ih ovako pripremite. Zagrijete ih, kako biste izbjegli negativne efekte koje mogu da imaju na tiroidnu žlijezdu.
“Zagrijavanjem krstašica eliminiše se njihova goitrogena aktivnost. A ako jedete nekuhano povrće iz ove porodice i soju umjereno, to ne predstavlja naročitu opasnost po zdravlje štitne žlijezde. Ipak, većina dijetetičara savjetuje da proso potpuno eliminišete iz ishrane”, pojašnjava dijetetičarka Hembri.

(novi.ba)

Author: Zdravlje