OVAKO SE PRAVILNO KUHA TURSKA KAFA: Stari i jedini pravi način, malo ko zna TAJNU U PRIPREMI

Bez kafe mnogi ne mogu ni započeti jutro, ali malo ko zna napraviti pravu tursku kafu. Osnovno pravilo je da imate kvalitetnu mješavinu. Ono što malo ko zna je da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle, piše “Ordinacija.hr”. Dio vode se odlijeva u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promiješajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri. Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Obratite pažnju i na greške koje svi prave tokom pripremanja kafe:
– Previše miješanja ubija ukus;
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
– Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe.
Da li ste već probali ovaj način? #NOVI.BA#

Author: Zdravlje