OVA NAMIRNICA ELIMINIŠE ZATVOR, PUNA JE VITAMINA, A ZOVU JE I KRALJICOM JESENI: Jedite je što češće i OZDRAVIĆETE

Jesen je godišnje doba kada na raspolaganju imate mnogšvo namirnica koje su sezonske i veoma dobre za imunitet i podizanje energije. Iskoristite ovu hranu koja je riznica vitamina.

Kesten

Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Kesten pospješuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.

Kruška

Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.

Bundeva

“Narandžasta kraljica jeseni” bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.
Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakg, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od većih zdravstvenih problema i čuvaju kožu od UV zraka. U sjemenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.

Cvekla

Nadaleko poznata kao najbolji lijek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, “eliminisaćemo” i signale iscrpljenosti.

Brokoli

Samo 45 grama brokolija daje telu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C. Obavezno ga kuhajte na pari i to kratko, jer se dugim kuhanjem uništavaju važni nutrijenti.

Jabuka

Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od “odlaska kod ljekara”, zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, spriječavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspješno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tijela, održavajući ravnotežu crijevne flore.

novi.ba

Author: Zdravlje