NE BACAJTE PARE NA MODERNA SREDSTVA, NAPRAVITE “SELJAČKI” SAPUN: Skida fleke dok trepnete, a super je za KOSU I KOŽU

Saznajte kako se pravi domaći sapun za fleke i kod kojih problema, osim masnih mrlja na odjeći, pomaže.

Naše bake znaju da je zbog svog sastava, domaći (takozvani “seljački”) sapunza pranje veša nevjerovatno koristan. Sadrži dosta prirodnih masnih kiselina, derivata alkalija i fenola, a nema štetne boje i konzervanse. Ovo sredstvo za čišćenje, koje se u narodu najčešće naziva “seljačkim” (ne zato što je to pogrdno već zato što se primarno pravio na selu, gdje nisu bili dostupni kupovni proizvodi), čini čuda za uklanjanje fleka. Pravio se od loja, što znači da ne miriše baš najljepše, ali zato je nevjerovatno efikasan.

Osim što mnogo bolje od bilo kog kupovnog sredstva uklanja tvrdokorne fleke, evo još nekoliko razloga zašto bi trebalo da koristite “seljački” sapun…

Naši stari vjeruju da može da pomogne kod gubitka kose. Zapravo, riječ je samo o tome da ne sadrži “hemiju” koja može da ošteti folikulu, a ima pregršt prirodnih masnoća koje njeguju vlas. Kad se sve to uzme u obzir, najmanje što ova vrsta sapuna može da učini za kosu jeste da joj vrati sjaj, riješi problem “suvoće” i vizuelno je učini bujnijom. Naše bake su vjerovale da je dovoljno da operete kosu 1-2 puta nedeljno i tretman ponavljate narednih mjesec dana, rezultati će biti primjetni. Ipak, ukoliko imate farbanu kosu, moguće je da će “seljački” sapun ukloniti boju.

Dobar je za kožu lica. Ovaj sapun je koristan kod problema sa masnom kožom i osipima koji su njom izazvani. Bake kažu da ublažava upale i pomaže da se ujednači ten.

E evo i kako da napravite pravi, domaći, “seljački” sapun.

Sastojci:
50 ml vode
1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum hidroksida)
100 g svinjske masti

Priprema:

Sipajte vodu u staklenu posudu i, neprestanio miješajući, lagano dodajte kaustičnu sodu. U većem loncu otopite svinjsku mast i dodajte joj vodu sa sodom. Miješajte sastojke još pola sata, sve dok se ne dobije gusta masa. Smjesu izlite u kalupe i ostavite da se ohladi i stegne.

(MONDO)

Author: Zdravlje