Ne bacajte ljusku od jaja: Evo kako je koristiti i za šta je sve dobra

Kalcijum iz ljuske jaja ima veliki broj važnih funkcija u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprječava osteoporozu, on normalizuje rad nerava i mišića, reguliše otkucaje srca, omogućuje zgrušavanje krvi i podstiče san.Takođe je važan za rad imunoloških ćelija te zdravu kožu i kosu.

Manjku kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.

Ljuske od jaja u svom sastavu sadrže 90 posto kalcijuma i najbolji su prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

U većim dozama ne samo da liječi simptome manjka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska te podstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.

Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.

Za rad štitne žlijezde

Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope, procjedite tečnost i pomešajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašiku, dva puta dnevno nakon jela.

Kako je koristiti kod problema čira i gastritisa

Kašiku mljevenih ljuski jaja pomješajte sa kašikom šećera i kašikom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašičicu.

Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomješajte s dvije kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mlijeka. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče prije spavanja.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode uz malo limunovog soka.

Pripremite i vi ove izvrsne recepte od ljuske jajeta!

Izvor: kucnilekar

Author: Zdravlje