Narodni lek: Čaj od rena za prehladu ili grip…

Koren rena se bere u kasnu jesen kada listove ubije mraz.

Možete da kupite svež koren rena na tržištu tokom ove sezone. Izaberite svež, kameno-tvrd koren koji je lišen izdanaka, buđi ili mekih mesta.

Izbegavajte zeleno-obojen koren rena, budući da je on veoma gorak. Osim toga, izbegavajte prezreo, stari i veći koren rena, jer on ima tendenciju da bude previše vlaknast i na taj način, lošeg je ukusa.

Uvek treba da koristite ren u svežem stanju; ako je narendan i stoji predugo, on će izgubiti svoju moć. Možete, međutim, da narendate ren i da ga pomešate sa jabukovim sirćetom, i čuvajte ovo u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Ovaj preparat će trajati beskonačno! Uvek koristite ren sirov, budući da kuvanjem gubi lekovito dejstvo i svoj ukus.

Čaj od rena za prehladu ili grip

1 supenu kašiku rena (grubo narendanog) preliti čašom ključale vode, poklopiti i ostaviti 5 minuta. Pijemo 3-4 šolje čaja dnevno.

Ren za bronhitis

Ren se preporučuje u lečenju hroničnog bronhitisa i respiratornih bolesti, jer ima snažno antiseptičko i dejstvo za iskašljavanje, a takođe širi bronhije.

Kako se koristi ren za bronhitis?

Izrendajte koren rena i dodajte četiri kašičice meda u ovo. Nakon 30 minuta, stisnite sok dobro i kuvati ovo sa deset kašika vode. Nakon što je smeša kuvana, procedite je, ostavite da se ohladi, a zatim je pomešajte sa sirovim sirupom. Uzmite tri kašike ovog leka dnevno.

Izvor: alo.rs

Author: Zdravlje