NANA je lijek za pluća i bubrege, a masaža njenim lišćem otklanja i GLAVOBOLJU

Nana, menta, metvica – poznata je u prirodnoj medicini kao sredstvo koje sprečava mišićne grčeve, posebno u probavnom traktu, ali i kao sredstvo protiv nadimanja i gasova.

Djeluje svježa i kao napitak

Na ljekovitost nane ukazuju još stari spisi iz Kine i Egipta. Još tada je zabeleženo kako nana deluje ako je koristite svežu, tek ubranu, na spoljašnjim dijelovima tijela, kao i koje efekte ima ako se unosi u organizam putem čaja.

Lijek za bolove

Pri spoljnoj upotrebi, laganim trljanjem biljke o kožu, ulje nane smanjuje ili potpuno odstranjuje lokalne bolove i glavobolju. Ukoliko se nana unosi u organizam ona djeluje tako što odstranjuje grčeve prouzrokovane kamenom u žuči, smiruje želudačne i crevne grčeve i ublažuje nadražaj na povraćanje. Takođe, nana otklanja teškoće u srčanom radu prouzrokovane nadimanjem i drugim nepravilnostima u radu želuca i crijeva.

Pauza je obavezna

Kada se koristi u obliku čaja nana najbolje deluje na organizam. Dnevno se može piti tri do četiri šolje čaja, ali, nakon 8 do 12 dana treba napraviti pauzu od nedelju dana. Samo ukoliko postoji potreba može se nastaviti sa uzimanjem čaja. Ova pauza je važna.

Nana takođe imaa široe primjene u narodnoj medicini, a ovo su neke od njenih koristi:

  • liječenje od glista
  • udisanjem pare od ulja nane liječe se sinusi
  • ispiranjem usta uklanjanju se tegobe kod upale desni
  • odlična je i kao sredstvo za smirenje
  • pomaže kod bolova u grlu

Author: Zdravlje