Najbolje, a jefitno, đubrivo za sobno cvijeće: Od ovoga biljke rastu kao lude I bit će duplo otpornije

Kako su banane zdrave za naš organizam, tako je njihova kora vrlo povoljne za biljke. Naime, i kori od babane ima kalijuma, kalcijuma i fosfora, koji su vrlo značajni za ravoj i rast vaših biljaka.Fosfor čini cvetove biljke lepšim, kalijum joj pomaže da se što bolje razvija, a kalcijum je jača. A od kore banane možete da napravite organski vid prihrane na tri načina

SJECKANJE KORE OD BANANE

Isjeckajte koru na što manje komade i zakopajte ih u zemlju pored biljke. Kako se kora bude polako razgrađivala, tako će se zemljište obogatiti mineralima koje su neophodni za rast biljke.

VODA ZA ZALIVANJE

Komade kore stavite u flašu sa vodom i zatvorite. Za jedan litar vode dovoljna je jedna veća banana ili dvije manje. Ovako pripremljenu prihranu ostaviti dva do tri dana na sobnoj temperaturi i s vremena na vrijeme promućkajte flašu. Zatim procijedite vodu iz fkaše i zalijte biljke.

Voda, koja je postala kafeno-crne boju je puna je minerala, a njom zalivajte biljke jednom nedjeljno. Takođe, biće još hranljivija, ukoliko u nju ubacite ljusku od jajeta, jer se tu nalaze magnezijum, natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta.
ŠEJK OD BANANE
Oljuštene kore ostavite da se osuše i pocrne. Zatim ih sameljite u blenderu sa malo vode, kako biste dobili smjesu koja podsjeća na šejk. Sipajte šejk u zemlju, bilo da je riječ o kućnim ili poljskim biljkam

Author: Zdravlje