MRKVA JE NEOPHODNA ZA ZDRAVLJE: EVO ŠTA SVE LIJEČI I KAKO TO ONA PREPORAĐA ORGANIZAM.

Foto: pixabay.com

Hrskava je, ukusna i vrlo hranjiva. Mrkva je posebno dobar izvor beta karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidansa. Ona takođe ima brojne zdravstvene beneficije. Hrana je koja mršavi i povezana je sa nižim nivoom holesterola i poboljšanim zdravljem očiju.

Mrkva je oko 10% ugljikohidrata, sastoji se od škroba, vlakana i jednostavnih šećera. Izuzetno su malo masti i proteina. Mrkva je izvrstan izvor vitamina A u obliku beta karotena. Oni su takođe dobar izvor nekoliko vitamina B, kao i vitamina K i kalijuma.

Zdravstvene prednosti mrkve

Veliki dio istraživanja na šargarepi fokusirao se na karotenoide.

Smanjen rizik od raka

Prehrana bogata karotenoidima može pomoći u zaštiti od nekoliko vrsta karcinoma . To uključuje rak prostate, debelog crijeva i želuca.

Smanjite nivo holesterola u krvi

Visok holesterol u krvi dobro je poznat faktor rizika za bolesti srca . Unos mrkve povezan je sa nižim nivoima holesterola

Gubitak težine

Kao niskokalorična hrana, mrkva može povećati sitost i smanjiti unos kalorija. Iz tog razloga mogu biti koristan dodatak efikasnoj dijeti za mršavljenje.

Foto: pixabay.com

Zdravlje očiju

Pojedinci s niskim nivoom vitamina A vjerovatnije će doživjeti noćno sljepilo, stanje koje se može smanjiti jedenjem mrkve ili druge hrane bogate vitaminom A ili karotenoidima. Karotenoidi mogu smanjiti rizik od starosne degeneracije makule.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

Author: Zdravlje