MEDICINSKA DIJETA ZA IZBACIVANJE SVIH OTROVA IZ TIJELA: Traje 2 sedmice, a možete izgubiti i do 15 kg za taj period

Ova dijeta osmišljena je od strane kardiologa i služila je za čišćenje tijela od toksina
Medicinska ili bolnička dijeta osmišljena od strane američkog kardiologa Hermana Tarnovera za potrebe pacijenata je režim ishrane koji garantovano topi kilograme. Nakon što je “lansirana” 70-ih godina prošlog vijeka, bolnička ili medicinska dijeta se “proširila” po svijetu, a kod nas je još poznata i kao VMA dijeta uz koju je za dvije sedmice skine i do 15 kilograma. Međutim, do naziva ove dijete je moglo doći samo zato što se vjerovatno u nekim slučajevima primijenjivala u ovoj ustanovi, ali autor dijete je pomenuti doktor Tarnover. Ono što je važno istaći je da danas postoje neke izmjene i razlike u odnosu na prvobitnu dijetu koju je koncipirao Tarnover. Ono što je važno, to je da je suština dijeta ostala ista kao i većina pravila koja se primijenjuju.
Danas postoje dvije varijante medicinske dijete:
Jedna traje 15 dana (3 serije od po 5 dana), a druga koja ima jelovnik koncipiran za 11 dana, ali traje znatno duže (3 serije po 11 dana).
Pravila medicinske dijete od 15 dana
Medicinska dijeta koja se drži tri puta po pet dana nosi još i naziv “Scarsdale” dijeta. Odlična je za one koji imaju masnu jetru, a pokazala se veoma efikasnom i kod gubitka kilograma. Pravila su veoma jasna:Jelovnik je sačinjen od proteina (oko 43%), masti (oko 22%) i ugljenih hidrata (oko 35%).

Doručak je uvijek isti i količinski ograničen.

Ovo je brza, rigorozna dijeta koja se ne sme držati duže od predviđenog vremenskog perioda. Ako zaista želite da budete što vitkiji morate se držati svih pravila iz ove dijete. To znači da morate jesti tačno one namirnice koje se nalaze na jelovniku bez njihove zamene ili uvođenja novih namirnica.
Jelovnik po danima:
Napomena: Kao što je već rečeno, doručak je isti svaki dan. Jede se pola grejpfruta, parče prepečenog hljeba i šolju kafe ili čaja.
DAN 1.
Ručak: Kafa ili čaj bez šećera, svjež paradajz srednje velčine i raznovrsno suhomesnato predjelo (šunke, pečenica, čajna kobasica i tome slično)
Večera: Riba po želji, porcija zelene salate pomiješane sa malo rukole, komad prepečenog integralnog hljeba i grejp.
DAN 2.
Ručak: Pečeni hamburger od nemasnog mesa i porcija salate od prokelja, krastavca i paradajza.
Večera: Zeleni čaj i porcija voćne salate (ananas, mango, papaja, pomorandža, jabuka i kivi).

DAN 3.
Ručak: Salata od lososa sa limunom i malo maslinovog ulja (ili salata od tunjevine) i lubenica (ili neko drugo sezonsko voće ako nije sezona lubenica). Večera: Porcija zelene salate i pečeno jagnjeće meso.
DAN 4.
Ručak: Kafa ili čaj, dva tvrdo kuhana jajeta, porcija zelene salate i komad integralnog hljeba.
Večera: Piletina pečena na žaru, bareni spanać ili neko drugo kuhano povrće i svježa paprika.
DAN 5.
Ručak: Kafa ili čaj, komad integralnog tosta i spanač spremljen na način koji vama najviše odgovara (može i svjež).
Večera: Pečena piletina ili ćuretina bez kožice sa prokeljom prelivena pavlakom. Pojedite i pomorandžu ili dvije mandarine.
Napomena: Ova dijeta se može držati i bez mesa ako niste ljubitelj istog ili ga ne preferirate iz nekog drugog razloga. U tom slučaju vodite računa o unosu proteina.

Pravila i jelovnik medicinske dijete od 11 dana

Jedanaestodnevna medicinska dijeta je veoma laka za držanje, a koristi namirnice dostupne svima. Bitno je samo da pratite redoslijed namirnica po danima i da ga ne menjate. Ona se po pravilu drži 11 dana u tri serije. Vi možete držati i samo jednu seriju ili dve u zavisnosti od toga koliko želite da smršate. Bitno je istaći da je al*ohol strogo zabranjen kao i sva nezdrava hrana. Voda je piće koje se preporučuje u što većim količinama (bar 3 litre na dan).
Jelovnik po danima izgleda ovako:
DAN 1.
Jede se isključvo povrće koje može biti sirovo ili kuhano, ali spremljeno bez ulja.
DAN 2.
Jede se samo kuhano meso. Najbolji izbor bi bio teletina, ali dozvoljeno je i jagnjenće kao i pileće meso. I viršla je dozvoljena, mada se ona nepreproučuje.
DAN 3.
Jede se samo kuhani krompir.
DAN 4.
Mnogima je ovo najteži dan, jer je na meniju samo jogurt.

DAN 5.
Jedite samo kuhana jaja. Na dnevom nivou dozvoljeno je najviše 9 jaja.
DAN 6.
Voće u neograničenim količinama.
DAN 7.
Supa sa malo povrća. Dozvoljena je čak i supa iz kesice.
DAN 8.
Kuhano meso kao i drugi dan.
DAN 9.
Jede se samo kuhani pirinač.
DAN 10.
Opet voće, po mogućstvu sezonsko.
DAN 11.
Ovo je dan kada jedete kombinaciju kuhanog krompira i jogurta. Stručnjaci tvrde da ukoliko se pridržavate propisanog režima ishrane medicinske dijete, gubitak kilograma je zagranatovan,a da pritom ni na koji način ne narušite svoje zdravlje i u isto vrijeme očistite organizaqm od svih nagomilanih otrova.

novi.ba

Author: Zdravlje