LJEKAR ZAPREPASTIO TVRDNJOM: Evo šta se događa sa kosom ako je NE PERETE 7 dana, AU!

Kada je riječ o pranju kose, ne postoje stroga pravila – sve se svodi na ono da praktikujete šta vama najviše odgovora.Većina žena pere kosu svaki drugi ili treći dan, a ovaj tempo svakako može da bude veoma koristan za neke tipove kose.Ako ste jedna od žena koja kosu pere tri ili čak četiri puta nedjeljno, vjerovatno ste se nekada zapitale šta se dešava ako na naredno pranje čekate duže, pa čak i do sedam dana!

Dr Stiven Lajn, specijalista kozmetičke medicine i predstavnik Američkog kozmetičkog udruženja, ističe da pranje kose jednom nedjeljno može da ima svoje prednosti, ali i mane, a u zavisnosti od stanja tjemena i tipa vaše kose. “Uopšte govoreći, najbolje je da slušate svoju kosu i kožu glave i perete je po potrebi. Za nekog je to svaki dan, a za druge može da bude jednom u sedam dana”, objašnjava on za portal “Best Life”.

PRIRODNA ULJA NAHRANIĆE VAŠU KOSU

Lajn objašnjava da je prva stvar koju ćete vjerovatno primijetiti ako ne operete kosu nedjelju dana veća količina ulja u kosi. “Vaše tjeme ima šansu da proizvede svoja prirodna ulja, kada ne perete kosu svaki dan. Ova ulja, kao što je sebum, mogu da hidriraju i njeguju vašu kosu, te da je čine zdravom i sjajnom”, kaže on. Kao rezultat toga vjerovatno ćete primjetiti neke promjene u teksturi kose. “Za one sa kovrdžavom ili talasastom kosoom,. suzdržavanje od čestog pranja može da doprinese poboljšanju njihove prirodne tekstura. Prirodna ulja mogu da pomognu u definisanju kovrdža, što dovodi do živahnijeg izgleda”, dodaje ovaj stručnjak i upozorava da je sa onim ženama koje imaju masnu kožu glave ovo greška – rijeđe pranje učiniće da njihova kosa izgleda masno i prljavo.

VAŠA DLAKA MOGLA BI DA POSTANE JAČA I OTPORNIJA

Kosa može da se ošteti iz više razloga – prečesto stilizovanje, prekomijerna upotreba proizvoda poput fena i prese, loša ishrana, stres… Lajn kaže da je često pranje kose još jedan u nizu faktora koji doprinose lomljenju i oštećenju kose.
“Prečesto pranje definitivno može da doprinese da kosa ne prozvodi prirodna ulja, što je čini suhom i sklonom lomljenju. Rijeđim pranjem kose dozvoljavate joj da zadrži više svojih prirodnih ulja, što može da da pomogne u sprječavanju lomljenja i u jačanju dlake”, ističe on.

AKO KORISTITE PROIZVODE ZA STILIZOVANJE, RJEĐE PRANJE NIJE PREPORUČLJIVO

Rjeđe pranje kose moglo bi da ide u korist onima koji ne posežu često za proizvodima za stilizovanje, ali ukoliko je suprotno ipak se preporučuje češće pranje.”Ako koristite proizvode kao što su gel, pjena, sprej ili lak za kosu pranje kose jednom u nedjelju dana moglo bi da dovede do nagomilavanja proizvoda na glavi i kosi. To može da oteža vašu kosu, učini je beživotnom i dosadnom”, objašnjava ovaj američki stručnjak.Ovaj stručnjak dodaje i da ako često koristite ovakve proizvode, obavezno u svoju rutinu njege uvrstite šampon za dubinsko pranje kako bi temeljno uklonili sve nečistoće.

(Espreso/BlicŽena)

https://www.espreso.co.rs/lifestyle/stil/1241579/sta-se-desava-sa-kosom-ako-je-ne-perete-7-dana-au

Author: Zdravlje