List masline je jači od brufena, a lek je za bolest od koje pati polovina našeg stanovništva

List masline možete da potopite i u rakiju, to se posebno preporučuje ljudima koji imaju problem sa artritisom, bolovima u zglobovima mišićima.

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija zdravstveni je problem koji ima svaki drugi stanovnik Srbije. Važno je lečiti ga na vreme kako ne bi došlo do komplikacija, a u tome može da pomogne i čaj od lista masline.

“List masline je vrlo lekovit, koristi se kao narodni lek protiv gripa, prehlade, nazeba, ali ono po čemu je čaj od lista masline najpoznatiji to je njegovo delovanje na snižavanje povišenog krvnog pritiska”, rekao je poznati srpski travar Momčilo Antonijević u Jutarnjem programu na RTS-u.

“Potrebno je da jednu kašiku usitnjenih i osušenih listova masline prelijete šoljom vode, kuvate to dva do tri minuta, poklopite, ostavite da stoji pola sata, procedite i popijete dve do tri šolje u toku dana”.

On je objasnio i kako list masline još može da se upotrebi u lečenju.

“List masline možete da potopite i u rakiju, to se posebno preporučuje ljudima koji imaju problem sa artritisom, bolovima u zglobovima, mišićima. Može da se pravi i sa 50-procentnim alkoholom, to se pije, ne koristi se kao obloga. Naučnici u Filadelfiji su utvrdili da list masline sadrži jedinjenje slično ibuprofenu, tako da direktno utiče na smanjenje bolova”.

Travar je istakao da je list masline bezbedan za upotrebu, ali upozorava da čaj od ove biljke ne treba koristiti istovremeno sa antibioticima jer se u suprotnom može desiti da ti lekovi ne delu.

Izvor: alo.rs

Author: Zdravlje