LEKOVITA SVOJSTVA TAMJANA: UBIJA SVE VIRUSE U VAZDUHU I LEČI UPALU PLUĆA …

LEKOVITA SVOJSTVA TAMJANA: UBIJA SVE VIRUSE U VAZDUHU I LEČI UPALU PLUĆA

Jedan od najstarijih i najoštrijih mirisa na svetu svakako je miris tamjana koji ima mnogo lekovita svojstva. Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpenski ugljovodonici i bosvelične kiseline. Veruje se da se upravo zbog bosvelične kiseline biljka tamjana odlikuje antiinflamatornim i analgetičkim svojstvima.

Aroma tamjana zaista ublažava mentalne bolove, vraća čoveku osećaj smirenosti i sigurnosti. To je činjenica. Kao i činjenica da tamjan potiskuje mikrobe u vazduhu, vodi i, što je najvažnije, u telu! Lekovita svojstva tamjana su daleko obimnija.

LEKOVITA SVOJSTVA TAMJANA
Istočna medicina visoko ceni tamjan zbog činjenice da leči rane koje polako zarastaju, smanjuje ožiljke. Pomaže kod bolova u zglobovima i mišićima, smanjuje protok krvi iz nosa, daje energiju i snagu.

Tamjan se koristi za lečenje plućnih bolesti. A svojom aromom jača snagu i pamćenje. Ni savremena medicina nije ostala ravnodušna prema efikasnosti tretmana tamjana.

Na primer, u Evropi i Americi tamjan se koristi u lečenju, ali uglavnom se koristi u alternativnoj medicini koja je došla iz Indije, Kine i Tibeta.

Najbolje što možete učiniti za sebe je da svaki dan palite tamjan i njime okadite celu kuću. Pored smirivanja uma i jačanja volje, tamjan će dezinfikovati prostor i ubiti sve viruse u vazduhu. Na zapadu je tamjan najpoznatiji po antiinflamatornim svojstvima. Aktivni lekoviti sastojci tamjana su seskviterpenski ugljovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosveličke kiseline. Bosveličke kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiinflamatorno dejstvo i efikasno ublažavaju bol izazvan artritisom i ne izazivaju neželjene efekte.

TAMJAN KAO LEK
Vekovima se koristi za lečenje artritisa, a njegova antiinflamatorna svojstva pomažu i kod Crohnove bolesti, cista i poboljšavaju cirkulaciju u krvnim sudovima povređenim upalom. Pokazalo se da je efekat tamjana efikasan i kod tumora mozga i nekoliko vrsta karcinoma. Nedavna istraživanja često potvrđuju kako tamjan može da leči tumor, posebno onaj na mozgu. Za lečenje je potrebno sakupljati tamjansku smolu tokom cele godine, a koristi se sušena ili sveža za pripremu lekovitog praha ili esencija.

Tamjanovo ulje pomaže kod bronhitisa, astme, sinusitisa, čestih prehlada i alergija i blagotvorno deluje na čitav respiratorni sistem. Za uspešnu terapiju tamjanovim uljem, ulje je dovoljno da se udiše nekoliko puta dnevno (nekoliko kapi), dok se tinktura razblaži sa litrom ključale vode na koju ide jedna kašičica tinkture.

TAMJAN ESENCIJALNO ULJE
Zahvaljujući adstringentnim i antiseptičkim svojstvima, ovo ulje je odličan izbor za higijenu i zdravlje usne šupljine. Na Bliskom Istoku postoji običaj žvakanja tamjanske smole jer poboljšava zdravlje desni i zuba i sprečava infekcije.

Možete dodati esencijalno ulje tamjana kao sastojak u domaće paste za zube ili sredstvo za ispiranje usta. Ovo će smanjiti rizik od gingivitisa, zubobolje, neugodnog zadaha i opštih oralnih infekcija.

Preuzeto sa: https://www.dnevni.rs/

Author: Zdravlje