KURKUMA JE GLAVNI IZVOR ZDRAVLJA: EVO ŠTA JE SVE U STANJU IZLIJEČITI I ZBOG ČEGA JE MORAMO UVRSTIT U ISHRANU.

Foto: Flickr.com. By Marco Verch Professional Photographer licencesed under CC BY 2.0
Začin poznat kao kurkuma možda je najefikasniji postojeći prehrambeni dodatak. Mnoga visokokvalitetna istraživanja pokazuju da kurkuma ima velike koristi za vaše tijelo i mozak. Mnoge od ovih blagodati dolaze od njegovog glavnog aktivnog sastojka, kurkumina. Čitajte dalje da biste saznali šta nauka kaže o kurkumi i kurkuminu, kao i njihove koristi.Evo 10 najboljih zdravstvenih blagodati kurkume i kurkumina zasnovanih na dokazima

Foto: pixabay.com
Kurkuma sadrži bioaktivna jedinjenja sa lekovitim svojstvimaKurkuma sadrži kurkumin, supstancu sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Većina studija koristi ekstrakte kurkume koji su standardizirani da uključuju velike količine kurkumina.Kurkumin je prirodni protuupalni spoj

Hronična upala doprinosi nekim uobičajenim zdravstvenim stanjima. Kurkumin može suzbiti mnoge molekule za koje je poznato da igraju glavnu ulogu u upali, ali njegovu bioraspoloživost treba poboljšati.

Kurkuma može povećati antioksidativni kapacitet tijela

Iako kurkumin djeluje antioksidativno, potrebno je više studija kako bi se potvrdile ove blagodati.

Kurkumin može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Kurkumin ima blagotvorno dejstvo na nekoliko faktora za koje je poznato da igraju ulogu u bolestima srca. Osim toga, to je protuupalno sredstvo i antioksidans. Glavna prednost kurkumina kada je riječ o srčanim bolestima jeste poboljšanje funkcije endotela, sluznice krvnih žila. Endotelna disfunkcija glavni je pokretač srčanih bolesti. To je kada vaš endoteli nije u stanju regulirati krvni pritisak, zgrušavanje krvi i razne druge faktore.

Kurkuma može pomoći u prevenciji raka

Kurkumin dovodi do nekoliko promjena na molekularnom nivou koje mogu pomoći u prevenciji, a možda čak i u liječenju raka.

Kurkumin je proučavan kao korisna biljka u liječenju raka i utvrđeno je da utječe na rast i razvoj raka. Studije su pokazale da može  doprinose smrti ćelija karcinoma, smanjiti angiogenezu (rast novih krvnih žila u tumorima), smanjiti metastaze (širenje raka)

Kurkumin može prijeći krvno-moždanu barijeru i pokazalo se da dovodi do različitih poboljšanja u patološkom procesu Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije i može doprinijeti do 70% slučajeva demencije. Iako liječenje prestaje za neke od njegovih simptoma, još uvijek nema lijeka za Alzheimerovu bolest. Zato je sprečavanje da se to uopće dogodi toliko važno.

Poznato je da upala i oksidativna oštećenja igraju ulogu u Alzheimerovoj bolesti, a kurkumin blagotvorno djeluje na oboje. Uz to, ključna karakteristika Alzheimerove bolesti je nakupljanje proteinskih zamotaka nazvanih amiloidni plakovi. Studije pokazuju da kurkumin može pomoći u uklanjanju ovih naslaga.

Kurkumin može pomoći odgoditi starenje i boriti se protiv starosnih hroničnih bolesti

Zbog mnogih pozitivnih učinaka na zdravlje, poput potencijala za sprečavanje bolesti srca, Alzheimerove bolesti i raka, kurkumin može pomoći dugovječnosti.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: FLICKR.COM By MARCO VERCH PROFESSIONAL PHOTOGRAPHER licencesed under CC BY 2.0

Izvor: healthline.com

Author: Zdravlje