Kukuruzi mogu da izliječe cijelo tijelo: SEDAM RAZLOGA ZAŠTO GA NAŠE TIJELO VOLI

Kukuruzi mogu da izliječe cijelo tijelo: SEDAM RAZLOGA ZAŠTO GA NAŠE TIJELO VOLI

Kukuruzi mogu da izliječe cijelo tijelo: SEDAM RAZLOGA ZAŠTO GA NAŠE TIJELO VOLI

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka.Nutritivna svojstva

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.

Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.

Benefiti za zdravlje

  • Smanjuje rizik od kardio vaskualrnih bolesti
  • Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu
  • Kontrolira dijabetes i hipertenziju
  • Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida
  • Regulira probavu
  • Jača kosti
  • Djeluje pozitivno na kožu i vid

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz.

Ovo su čudesne zdravstvene prednosti kukuruzne svile za koje većina ne zna, a morali bi!

Ono što svi volimo jeste kuhani kukuruz. Osim što je ukusan i vrlo je zdrav. Vjerovatno kada jedete kukuruz odvajate kukuruznu svilu.

To nemojte raditi jer je vrlo zdrava, a u ovom članku ćemo navesti neke ljekovitosti kukuruzne svile i ubijediti vas da je ne trebate odvajati:

Sprječava nastanak kamenja u bubrezima, a djeluje i kao prirodan diuretik te pospješuje mokrenje tj. izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Kako biste još spriječili nastanak kamenca, trebate manje soliti i zdravo se hraniti. Ako unosite puno soli i masti, štetite vašim bubrezima i doći će do nastajanja kamenca.

Kukuruzna svila vam može pomoći i da snizite nivo šećera ili holesterola u krvi. Naravno, nipošto ne konzumirati u velikim količinama.

Izvor:zadovoljna

Author: Zdravlje