KRASTAVCI SU IZVOR ZDRAVLJA: EVO ŠTA SVE LIJEČE I ZAŠTO IH TREBAMO ČEŠĆE KONZUMIRATI.

Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Sadrži korisne hranjive sastojke, kao i određena biljna jedinjenja i antioksidanse koji mogu pomoći u liječenju, pa čak i u prevenciji nekih stanja.

Takođe, krastavci su niskokalorični i sadrže dobru količinu vode i topivih vlakana, što ih čini idealnim za pospješivanje hidratacije i pomoć u mršavljenju. Ovaj članak detaljnije proučava neke od glavnih zdravstvenih blagodati jedenja krastavaca.

Bogato je hranjivim sastojcimaKrastavci imaju malo kalorija, ali puno vode i nekoliko važnih vitamina i minerala. Jedenje krastavaca s korom daje maksimalnu količinu hranjivih sastojaka. Da bi se maksimalizirao njihov sadržaj hranljivih sastojaka, krastavce treba jesti neoguljene. Njihovo ljuštenje smanjuje količinu vlakana, kao i određenih vitamina i mineralaSadrži antioksidanteKrastavci sadrže antioksidanse, uključujući flavonoide i tanine, koji sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Mogu pomoći u mršavljenju

Krastavci imaju malo kalorija, puno vode i mogu se koristiti kao niskokalorični preljev za mnoga jela. Sve ovo može pomoći u gubitku kilograma.

Mogu smanjiti šećer u krvi

Studije na epruvetama i životinjama pokazuju da krastavac može pomoći u smanjenju šećera u krvi i spriječiti komplikacije povezane s dijabetesom, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Sprečavaju zatvor

Krastavci sadrže dobru količinu vlakana i vode, što oboje može spriječiti zatvor i povećati pravilnost.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

Author: Zdravlje