Kod čička je SVE ljekovito: Korijen, listovi i sjeme – A evo kako se koriste…

Sudeći po čičku, nije svaka korovska biljka neupotrebljiva. Ova livadska „ljepotica“ svojim kukicama obožava da se kači za sve što se nađe u njenoj blizini, a veoma je cjenjena u tradicionalnoj medicini.

Kod čička je ljekovit svaki dio, korijen, listovi i sjeme. Dvogodišnje korjenje prikuplja se u proljeće i jesen, listovi dok su mladi, a sjeme pošto sazri.

Korijen čička djeluje protiv otrova, pospješuje izlučivanje urina i znoja, a čisti i krv. Koristi se i za liječenje polnih bolesti, svih vrsta čireva, gihta i zastarjelih reumatskih oboljenja. U tradicionalnoj medicini gnojne rane su mazali mješavinom dobijenom od suhog korijena čička mljevenog u prah, pomješan sa maslinovim uljem, pišu Večernje novosti.

Reumu ublažava napitak, koji se dobija od jedne supene kašike sitno isjeckanog korijenja i lišća kuhanog u 0,5 l vode pet minuta. Pošto se ostavi poklopljen od 10 do 15 minuta, a potom procjedi, napitak se pije ujutru i uveče po dvije supene kašike.

Ova biljka je efikasna i kod ćelavosti, čajem od korena se dobro istrlja koža glave, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem. Na ovaj način se stimuliše rast kose. Čaj se sprema tako što se u litri vode skuha supena kašika isjeckanog korijena čička. Kod opadanja kose ovaj čaj se pomiješa u istoj razmjeri sa jabukovim sirćetom. Mast od čičkovog korijena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve.

Dobija se kada se koren očisti i opere, isjecka na komadiće i istisne tako da se dobije što više soka. Pomiješa se sa nesoljenom, prepranom i kroz gazu procjeđenom svinjskom mašću u razmjeri koja će da rezultira gustom kašastom masom. Mast se čuva u frižideru, u keramičkoj posudi (nikako u metalnoj) i dobro zatvorena. Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.

Mlado lišće čička koristi se kod zapaljenja želuca i nadutosti, kao i kod osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Napitak se preporučuje za ispiranje usne duplje, ujutru i uveče po jedna šoljica. Sprema se tako što se 10 g suhog lišća kuha pet minuta u litri vrele vode.

Sjeme ima jače dejstvo od korijena i lišća, posebno je efikasno za spravljanje čičkovog ulja, koje se koristi protiv peruti i opadanja kose. Priprema se tako što se šaka suhog i samljevenog sjemena sipa u bocu, prelije sa 2 kašike alkohola (90 %) i ostavi da odstoji 14 dana.

Zatim se doda 3 dl maslinovog ulja i ponovo ostavi četiri nedelje na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, boca se ne zatvara čepom već gazom.

AKO JE OVA OBJAVA KORISNA, PODJELITE JE NA VAŠ PROFIL DA I DRUGI VIDE. HVALA.

Izvor: Dnevno

Author: Zdravlje