Kineski doktor savjetuje: Upamtite da kičma ne voli kada radite ovo tijelo vam trpi bolove!

Ljekari kinske tradicionalne medicine tvrde da osobe koje pate od bolova u leđima i osteoporoze ne smeju da trpe bol, piše https://stil.kurir.rs. Rješenje nije ni gutanje tableta protiv bolova. Cilj je da se riješite bola, kako tijelo ne bi trpilo. Bol se pravilno može ukloniti jedino vježbama:

Istezanje kičme

Podvijete stopala ispod zadnjice. Sjednite pravo i izvijete se naprijed. Ova vježba će istegnuti svaki pršljen posebno i osloboditi vas bola, kako u donjem dijelu kičme, tako i u gornjem. Redovnim vježbanjem, možete sasvim ukloniti bol u kičmi.

Vježbanje uz zid

Ova vježba ublažava glavobolju, napetost u ramenima i vratu. Preporučuje se onima koji pate od vrtoglavice. Lezite na leđa, a noge stavite uz zid. Ruke držite na stomaku. Zatvorite oči, ravnomjerno dišite i pokušajte da odbacite sve nepotrebne misli. Pet minuta u ovom položaju ublažava napetost mišića leđa i vrata, a glavobolja nestaje bez traga.

Poza psa

Stanite četvoronoške, neka vam kičma bude paralelna sa podom. Prvo udahnite i glavu izvucite na gore, a stomak “spustite”. Zatim izdahnite dok glavu pomjerate na dole, a stomak uvlačite. Ponovite ovo 10 puta.
Istezanje i uvijanje
Ova vježba pomaže ako imate bolove u stomaku i probavne smetnje. Sjedite na pod, a noge ispravite. Levu nogu savijte preko desne, pa se istegnite u levo. Oslanjajući se na ruku. To uradite i na desnu stranu. Ostanite u pozi oko 30 sekundi
Leptir pozaSmanjuje bol u kukovima, ublažava napetost u nogama i koljenima. Sjedite na pod, ispravite leđa. Spojite noge u stopalima pa ih privucite sebi. Izdržite u ovom položaju oko 2 minute.

Autor: https://stil.kurir.rs

Author: Zdravlje