KAKO OČISTITI ČUPAV TEPIH: Samo uradite ovo i bit će kao tek iz fabrike…

Tepihe treba redovno usisavati, a na svakih par mjeseci i prati kako bi se uklonile čestice i prašina. Kako ne biste svaki puta morali da trošite novac na profesionalno čišćenje, stručnjaci su otkrili neke savete kojima će vaš čupavi tepih biti kao nov. Stručnjaci savjetuju da pomešate sodu bikarbonu i sirće i rasporedite rastvor ravnomjerno po tepihu. Zatim ga utrljajte u vlakna tepiha tvrdom četkom, pa ostavite da tako stoji preko noći.

Ujutro samo usisivačem sakupite sodu bikarbonu, a onda napunite flašicu s raspršivačem sirćetom i hladnom vodom, u jednakoj razmjeri i time poprskate tepih, pa izribajte tvrdom četkom. Kako bi tepih što duže izgledao kao nov, takođe su preporučili i redovno usisavanje. Uopšteno bi trebalo usisavati otprilike jednom nedeljno, a ako imate čupavi i mekani tepih čak i dva puta nedeljno. U sobama koje ne koristite prečesto se može nakupiti prašina, pa ćete možda morati i više da usisavate.

Kada su u pitanju mrlje vrlo je važno i brzo delovati jer ovakav tepih sve brzo upija.Za mrlje od pića ili blata prvo obrišite trag rastvorom od dva litra vode s četvrtinom kašičice alkoholnog sirćeta.Nežno i lagano kružnim pokretima trljajte mrlju krpom, pazeći da ne trljate prejako jer mrlja može ući u vlakna tepiha, a rizikujete i trajno oštećenje. Za tvrdokorne mrlje od krvi, vina i kafe stručnjaci savjetuju korišćenje amonijaka pomiješanog s vodom, ali ako je tepih vuneni držite se blagog deterdženta. Takođe, nikad ne treba koristiti vruću vodu pri čišćenju tepiha, jer može pogoršati mrlje.

izvor<novi

Author: Zdravlje