KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENO TIJESTO ZA PICU KOD KUĆE: Profesionalni kuhar podijelio zlata vrijedne savjete

Suvišno je pisati o tome koliko je pica popularna svuda u svijetu.

Rijetko ko može da odoli da je ne kupi na nekom kiosku brze hrane ili poruči u restoranu, a čini se da kod kuće ne možemo tako dobro da spremimo testo za picu. Ali, to ne mora biti slučaj ako primenite nekoliko veoma jednostavnih savjeta koje će dati baš “ono nešto” što nedostaje testu za picu spremljenom kod kuće, i pritom će imati ukus kao da je iz Italije.

Masteršef Leo koji drži časove u Sjevernoameričkom centru za picu i kulinarstvo podelio je veoma jednostavne trikove za savršenu picu koju sami pravite.

TEKST SE NASTAVLJA POSLE OGLASA

Leo preporučuje da uvijek koristite brašno tip 00. Iako ima najmanju nutritivnu vrijednost, odlično zadržava vlažnost u testu i daje mu najbolju strukturu.

Kisela voda 
Umjesto vode sa česme koristite kiselu.

Kvasac
Umjesto svježeg kvasca bolje je da koristite suhi, predlaže šef kuhinje Leo.

Ulje
Kako biste se što više približili autentičnom italijanskom ukusu pice, koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.

So
Leo smatra da ćete osetiti veliku razliku u ukusu ako budete koristili morsku so visokog kvaliteta, umjesto drugih vrsta soli.

Ostavite tijesto da odstoji 2 sata
Kada zamijesite testo za picu, idealno bi bilo da ostavite da odstoji dva sata. Savršena temperatura tijesta kreće se između 15-25°C. Ukoliko ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi, omogućićete mu dovoljno vremena za fermentaciju.

Ne koristite oklagiju
Još jedna česta greška jeste korišćenje oklagije, jer ćete tako istisnuti mehuriće vazduha koji daju poseban šmek svakom parčetu pice. Umjesto oklagije, testo oblikujte rukom.

Nemojte koristiti previše brašna
Da li vodite računa o količini brašna koju posipate prilikom mešenja testa? Masteršef Leo smatra da je potrebno da testo bude malo ljepljivo na dodir, dok bi po ivicama trebalo posuti malo brašna.

Temperatura rerne i vrijeme pečenja
Profesionalni kuhar savjetuje da zagrijete rernu na maksimalnu temperaturu koju doseže vaš šporet. On ističe da to nije nimalo čudno, budući da se u pojedinim restoranima temperatura pećnice u kojima se peče pica dostiže i do 480°C!

Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste dužina pečenja. Manje pice trebalo bi da pečete oko 8 minuta, a veće između 12-14 minuta.

novi.ba

Author: Zdravlje