KAD SA BUBREZIMA NIJE SVE U REDU, TIJELO ŠALJE OVE SIGNALE: 6 simptoma koje ne smijete ignorisati!

Bubrezi filtriraju toksine, pa je za opšte zdravlje vrlo važno da oni rade kako treba. Rana dijagnoza povećava šansu za izlječenje, zato je bitno da osluškujemo svoje tijelo i signale koje nam šalje.  Kada su bubrezi ugroženi, mogu se javiti ovi simptomi. Ako primijetite više od jednog simptoma, bilo bi dobro  da odete kod ljekara.

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice
Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim bubrezima budući da su oni glavni prečišćivači tečnosti koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih dijelova tijela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme sa bubrezima.
2. Promjene u urinu
Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadataka bubrega, a svaka promjena u boji ili mirisu urina može nagovještavati da nešto nije u redu.

Neke od promjena koje možete primetiti, a koje ukazuju na moguće probleme su:

  • Uriniranje je bolno
  • Postoje tragovi krvi u urinu
  • Uriniranje je postalo retko
  • Budite se tokom noć i po nekoliko puta kako biste urinirali

3. Mučnina i povraćanje
Kada bibrezi ne izbacuju štetne stvari iz organizma, može se javiti osjećaj mučnine. Tako tijelo pronalazi načine da izbaci toksine.
4. Osjećate umor konstantno
Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto sa vašim bubrezima nije u redu.

5. Anemija
I anemija je povezana sa nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ako ste anemični, prekontrolišite i zdravlje bubrega.
6. Neprijatan ukus u ustima
Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u tijelu. To može uzrokovati ukus metala u ustima, kao i loš zadah.

(Ordinacija.Večernji.hr)

Author: Zdravlje