Jačanja krvnih žila i LIJEČENJE ARITMIJE prirodnim putem

Glog je biljka sa predivnim crvenim bobicama, a njegovi cvjetovi i listovi se koriste u liječenju raznih zdravstvenih tegoba.

Kako ne bi izgubio svoje ljekovita svojstva, važno ga je pravilno brati. Treba do cvjetova doći kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku.

Zatim ih sušite na promaji. Kada se cvijet osuši čuvajte ga dobro spakovan. List je potrebno brati dok je mlad, a plodovi se ubiraju kad su skroz zreli.

Čaj za poboljšanje rada usporenog srca

Izdvojite 50 grama cvijeta i lista gloga i lista matičnjaka, te dvije kašike ove mješavine prelijte sa tri decilitra ključale vode. Poklopite posudu i ostavite dva sata da odstoji. Pijte čaj u toku dana prije jela.

Lijek po receptu dr. Jovana Tucakova koji sprečava aritmiju

Uzimanje tinkture gloga se preporučuje tri puta na dan u dozi od 5 do 10 kapi, pola sata prije obroka. Naravno, prethodno trebate tražiti savjet vašeg liječnika, jer se ova tinktura ne preporučuje uz neke lijekove za srce.

Također, najbolje je individualno odrediti dozu tako da počnete s dvije do tri kapi triput na dan pa postupno povećavate broj kapi. Prosječno se uzima tri puta po pet kapi na žličicu meda, a ako se uzima s vodom ili čajem, tada se može staviti i do deset kapi tinkture.

Recept za pripremanje tinkture od gloga

U specijaliziranim trgovinama ćete naći tinkturu od gloga u pakiranjima od po 30 do 100 ml. Ovu tinkturu takođe možete pokušati i sami napraviti.

Bit će vam potrebni sledeći sastojci:

  • 60 grama svježih cvjetova i listova gloga, ili ploda
  • 3 decilitra 96- ili 70-postotnog medicinskog alkohola ili čista vodka
  • staklena ambalaža koja se može hermetički zatvoriti.

Kako pripremiti ovaj recept:

U staklenku treba staviti navedenu količinu cvjetova i listova te ih u potpunosti prekriti alkoholom. Hermetički zatvorenu staklenku trebate čuvati na tamnom i suhom mjestu tri tjedna i potom procijediti.

Tinktura se može napraviti i s glogovima plodovima, s bobicama umjesto cvijeća i lišća. Bobice treba pritisnuti kako bi cijelo vrijeme bile zgnječene. Ako to ne učinite, tinktura može propasti. U slučaju bobica, staklenka treba stajati od četiri do šest tjedana. Također, staklenku treba povremeno promućkati, ali paziti da bobice ne dođu u dodir sa zrakom iznad tekućine i ispod poklopca.

Spremite i vi neki od ovih izvrsnih recepata, jer glog je zaista zdrava biljka, sretno!

Izvor: stil.kurir.rs, krenizdravo.hr

Author: Zdravlje