Izbacite sve iz crijeva za sat vremena: Ovo čisti crijeva u potpunosti

Izbacite sve iz crijeva za sat vremena: Ovo čisti crijeva u potpunosti

IZBACITE SVE IZ CRIJEVA ZA SAT VREMENA: ovo čisti crijeva u potpunosti

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom ljekovitošću.

Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.

Unatoč niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine.

Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina.

Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K.

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma.

Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Smokve protiv kurjeg oka

Da bi uklonili kurje oko, dovoljno je da preko noći stavite napola prerezanu svježu smokvu na bolno mjesto. Učvrstite smokvu da prekrije područje kurjeg oka i da stoji preko noći. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Ovaj će postupak ukloniti kurje oko već kroz par dana primjene, dok će teži slučajevi zahtijevati i do pet noćnih liječenja.

Smokve mogu spriječiti opstipaciju (zatvor stolice)

Ako vas muči zatvor stolice isprobajte ovaj lijek sa smokvama. Zapravo i nije lijek, nego uživanje u smokvama tijekom dana. Dobro je znati da već u 3 smokvina ploda možemo pronaći čak 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama pomoći će zdravoj funkciji crijeva i potaknut će redovan odlazak na WC. Dobro je što smokve djeluju i obratno. Naime, redovnim konzumiranjem umjerene količine svježih smokava možete spriječiti proljev.

Smokve mogu sniziti razinu kolesterola u krvi

Svježi plodovi smokava u sebi sadrže pektin. Pektin je topivo prirodno vlakno, koje se lako provlači kroz probavni trakt, i tako uklanja višak kolesterola i prenosi ga u sustav izlučivanja kako bi se uklonio iz tijela. Kao topljivo vlakno, pektin iz smokava također stimulira zdrave pokrete crijeva. Smokve mogu imati laksativni učinak, budući da su jedna od najvažnijih raspoloživih vlaknastih namirnica. Visoke količine vlakana u vašoj prehrani mogu imati koristi od vašeg cjelokupnog zdravlja sprečavanjem određenih vrsta abdominalnih bolesti, kao i raka debelog crijeva.

Konzumiranjem suhih smokava smanjujete šanse za koronarne bolesti srca

Osušene smokve u sebi sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Sve su to masne kiseline koje smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca. Nadalje, ove kiseline imaju inhibicijski učinak na trigliceride, što znači da tako smanjuju njihov ukupni broj. Trigliceridi su drugi glavni čimbenik raznih bolesti srca.

Mogu prevenirati rak dojke

Naučnici su pronašli poveznicu između vlakana u smokvama i smanjenja pojave raka dojke. Smatraju da sadržaj vlakana u smokvama štiti od raka dojke. Nakon menopauze, hormonska ravnoteža kod žena često može oscilirati. Tijelo je međusobno povezani sustav tako da ti hormoni utječu na imunološki sustav, što zauzvrat utječe na sposobnost antioksidansa da se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni čimbenici razvoja raka, stoga se smokve brinu o toj dodatnoj liniji obrane pružanjem vlakana tijelu.

Kontrola dijabetesa uz pomoć smokava

Američka udruga za dijabetes preporučuje smokve kao tretman visokim vlaknima koji pomaže u promicanju funkcionalne kontrole dijabetesa. Listovi smokve smanjuju količinu potrebnog inzulina kod bolesnika s dijabetesom koji moraju redovito uzimati injekcije inzulina. Listovi su bogati kalijem koji pomaže regulirati količinu šećera koje tijelo apsorbira nakon obroka. Velike količine kalija mogu osigurati da šećeri u krvi i pad šećera budu rjeđi, tako da smokve mogu dijabetičarima jako olakšati život. Ipak, za ovakvu primjenu dobro je se posavjetovati sa liječnikom ili fitoterapeutom.

Sprječavanje hipertenzije (povišenog krvnog tlaka)

Ljudi obično konzumiraju natrij u obliku soli, ali niska razina kalija i visoka razina natrija mogu dovesti do hipertenzije. Smokve su visoke u kaliju i imaju malo natrija, pa su savršena zaštita protiv učinaka hipertenzije. To ih čini i opuštajućom hranom koja može smiriti živce i donijeti mir vašem danu. Jedite smokve i smanjite rizik od povišenog krvnog tlaka.

Čaj od lista smokve

Za liječenje bronhitisa koristi se čaj od lista smokve. Ovaj čaj je jako ljekovit i za druge zdravstvene poteškoće, a imamo tekst napisan baš na tu temu. Pročitajte kako se pravi čaj od lista smokve i što sve liječi.

Naime, prirodne kemikalije u listovima smokve čine ih idealnom komponentom za bazu čaja. Čaj od lista smokve popularan je za različite respiratorna stanja kao što je bronhitis, a također se koristi i kao način za sprečavanje i smanjivanje simptoma astme.
Smokve će ojačati kosti

Smokve mogu ojačati koštanu masu i učiniti da vaše kosti budu zdrave i čvrste. Znamo da su smokve bogate kalcijem, što je jedna od najvažnijih komponenti u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze. One su također bogate fosforom koji potiče stvaranje kostiju i ponovni rast ako postoji neka degradacija kostiju.

Sprječavanje gubitka kalcija kroz urin

Moguće je da osobe čija je prehrana bogata natrijem počinju gubiti kalcij u urinu. Visoki sadržaj kalija u smokvama pomaže u izbjegavanju tog stanja i regulira sadržaj otpada u mokraći. To smanjuje gubitak kalcija dok sve više uklanja količinu mokraćne kiseline i drugih štetnih toksina iz vašeg tijela.

Sprječavanje makularne degeneracije

Glavni uzrok gubitka vida kod starijih osoba je makularna degeneracija. Plodovi poput smokava su dobra pomoć u izbjegavanju ovog uobičajenog simptoma starenja.

Olakšavanje grlobolje pomoću smokava

Visoki sadržaj sluzi u smokvama pomaže liječiti i zaštititi upalu grla. Umirujuća priroda smokava i njihovih prirodnih sokova može ublažiti bol i stres na vokalnim akordima.

Suhe smokve kao superhrana

Smokve se često jedu i sušene, pa ćemo malo napisati i o suhim smokvinim plodovima. Naučite malo o suhim smokvama i saznajte kada su dobre za vaše zdravlje.

IZBACITE SVE IZ CRIJEVA ZA SAT VREMENA: ovo čisti crijeva u potpunosti

Suhe smokve

Znamo da suhe smokve imaju visok udio minerala, vitamina i antioksidanata. Važno je znati da suhe smokve ipak imaju znatno više kalorija od svježih plodova, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijetalne prehrane. I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina grupe B, pa da spomenemo niacin, piridoksin, pantoten i folnu kiselinu.

Spomenuti vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždane funkcije, posebno za dobro raspoloženje.

Kuhane smokve (kao čaj), pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.

Liječenje pomoću smokava

Ako imate opekline i rane onda možete uzeti suhu smokvu i skuhati je u mlijeku ili vodi. Nakon toga presijecite smokvu na pola i stavite na opeklinu ili ranu. Ukoliko je riječ o većoj opeklini, skuhajte više smokava i postavite polovice po zahvaćenoj površini. Naravno, prije nego iskoristite skuhane smokve, pustite ih da se malo ohlade.

Smokve mogu biti dobar prirodni lijek protiv afti. Ovdje se koristi list biljke, a ne plod kako bi mnogi pomislili. Uzmite jedan nježniji list smokve i lagano ga žvačite. Nakon toga usta isperite vodom. Na ovaj način možete ukloniti afte i sve slične čireve u usnoj šupljini.

Pomoću smokve uklonite žuljeve. Uzmite svježe listove smokve i trljajte njima po žuljevima, par puta na dan. Vodite računa da mlijeko iz lista dospije na žulj, ili na kraju trljanja na žulj kapnite par kapi mlijeka iz peteljke koju ste otrgnuli sa grane.

Svježi plod smokve može ukloniti kurje oko. Uzmite jednu svježu smokvu, presijecite je na pola i taj mesnati dio prislonite na žulj. Pričvrstite zavojem i pustite preko noći da smokva djeluje. Ujutro uklonite smokvu, a stopalo uronite u vruću vodu na desetak minuta. Nakon otprilike sat vremena pokušajte ukloniti kurje oko. Ako vam to ne uspije, postupak ponovite do pet puta, odnosno tijekom pet noći.

Osobe koje imaju problema sa bubrežnim kamencima mogu isprobati ovaj lijek. Svaki dan, tijekom jednog mjeseca, u 2 dcl vode skuhajte 6 svježih smokava i pojedite ih.

Suhe smokve mogu pomoći protiv bolova u grlu. Usitnite ih u mikseru i pomiješajte s domaćim medom. Polako cuclajte ovaj pripravak kad osjetite tegobe s gutanjem ili ih koristite za ublažavanje kašlja.

Za dobru probavu uradite sljedeće: Narežite 4 smokve i 4 suhe šljive, pa to sve zalijte sa 2dcl vode. Ostavite da smokve i šljive budu u vodi preko noći, a ujutro iscijedite tekućinu i popijte ju. Plodove možete pojesti. Ovaj lijek pomaže i protiv zatvora – opstipacije, i regulira probavu.

Smokve su odličan prirodni lijek protiv akni. Uz pomoć vilice napravite pastu od 3 svježe smokve i 1 žlice jogurta. Tu pastu nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši pa nakon toga isperite. Istu pastu možete nanijeti na usne kako biste se riješili ispucanih usana i mrtvih stanica.

Smokva je prirodni lijek za bakterije u želucu. Najbolji prirodni lijek protiv bakterija u želucu ili crijevnih oboljenja se priprema od smokve i maslinovog ulja. I taj članak smo prije već objavili pa preporučujemo da ga pročitate. Ovdje ćemo ukratko napisati da se lijek jednostavno priprema, a sve što trebate je staklenka, malo kvalitetnog maslinovog ulja i par suhi smokvi.

Suhe smokve i jabučni ocat uklonit će suvišne masnoće iz tijela. Ako imate problema sa povišenim kolesterolom, prirodni lijek od smokava i jabučnog octa pomoći će već u kratko vrijeme.

IZBACITE SVE IZ CRIJEVA ZA SAT VREMENA: ovo čisti crijeva u potpunosti

Izvor: http://svirecepti.info/

Author: Zdravlje