INFUZIJA ZA CVIJEĆE: Oporavlja, pospješuje rast biljaka, a pravi se od samo 2 sastojka! (RECEPT)

Glavna komponenta njege je pravovremeno i pravilno đubrenje. Međutim, cvijeću treba pažnja i ljubav, kao i redovni tretmani koji mu umnogome mogu pomoći da bude raskošno i lijepo, piše (Stil.kurir.rs)

Pored organskih dodataka za sobno cvijeće, koje možete naći u svim poljoprivrednim apotekama, jednako korisni za biljke mogu biti i rastvori iz domaće radinosti, a mi smo pronašli recept za jedan u koji se kunu i iskusni cvjećari.Da li ste znali da aspirin, osim što se koristi u medicinske svrhe, može da posjpeši i rast biljaka i pomogne im da se oporave.

U aspirinu se nalazi salicilna kiselina koja zajedno sa osatlim sastojcima pomaže u rastu biljaka. Aspirin je koristan za sve vrste biljaka, bilo da ih gajite u dvorištu ili u saksijama, jer ih čini otpornijim i pospješuje njihov rast.Sve što vam je potrebno za ovaj rastvor je jedna tableta aspirina i jedan litar destilovane vode.

Priprema:

Izmrvite tabletu i, ubacite u vodu, promiješajte s vremena na vrijeme, sve dok se ne otopi. Ovim rastvorom možete zalivati ili prskati biljke, jednom nedjeljno za najbolje rezultate.

Evo kako rastvor djeluje na biljke:Djeluje na razvoj korjena.Redovnom upotrebom cvijeće postaje bujnije. Pospiješuje rast tako što sprječava pojavu gljivica. Apsirin može da spriječi proizvodnju etilena koji najčešći uzrok zbog koga biljke uvenu.Aspirin je odličan i za rezano cvijeće. I u ovom slučaju aspirin je od pomoći. U vazu sa cvijećem dodajte izmrvljenu tabletu i ono će duže ostati svježe.

(Stil.kurir.rs)

Author: Zdravlje