HELJDA, MED I ORASI: ELIKSIR ZDRAVLJA ZA ŠTITNU ŽLEZDU…

HELJDA, MED I ORASI: ELIKSIR ZDRAVLJA ZA ŠTITNU ŽLEZDU

Štitna žlezda je jedan od najranjivijih organa u našem endokrinom sistemu. Na to utiče ogroman broj faktora. Nažalost, sa nekima od njih ne možemo ništa. Na primer, praktično ne možemo da sprečimo štetne efekte zagađene okoline na naše zdravlje. Možemo samo pokušati da ublažimo njegove posledice.

Neki faktori su ipak kontrolisani. Na primer, visok nivo stresa u velikoj meri utiče na zdravlje štitne žlezde. Pokušajte da što više smanjite izvore anksioznosti i stresa u svom životu.

Zašto je zdravlje štitne žlezde toliko važno za vaše telo? Činjenica je da štitna žlezda luči hormone koji su odgovorni za regulaciju metabolizma i rast ćelija u telu.

Tako se, na primer, često dešava da mnogi ljudi pate od prekomerne težine ne zato što jedu puno, već zato što imaju bolesnu štitnu žlezdu. Zašto je to tako? Štitna žlezda luči hormone koji pomažu da kalorije iz hrane pretvore u energiju za život.

Ako sumnjate na problem sa štitnom žlezdom, odmah se obratite lekaru i obavite sve neophodne provere i testove.

HELJDA KAO LEK ZA ŠTITNU
Heljda ima niz jedinstvenih karakteristika i hranljivih sastojaka. Bogat mineralima, takođe je izvor gvožđa, cinka i selena bez premca. Ajdova kaša sadrži mnogo aminokiselina, posebno lizin, treonin i triptofan. Upravo ove aminokiseline u kombinaciji sa jodom oslobađaju hormone neophodne za zdrav metabolizam. Bez njih je metabolizam poremećen i javljaju se simptomi poput sitosti, anksioznosti, suve kože i depresije.

Prednosti heljdine kaše za telo već su dugo dokazane, jer, imajući takav skup korisnih supstanci, takođe je ukusna i univerzalna užina za ljude bilo koje starosne dobi.

Recept koji želimo da podelimo sa vama kombinuje heljdu i nekoliko drugih proizvoda koji su neophodni za zdravlje endokrinog sistema.

1 kašika heljde
1 kašika oraha
1 kašika meda
suvo grožđe i suve kajsije
PRIPREMA

Sameljite (u mlinu za kafu ili na drugi način) čašu heljde dok ne postane glatka.
Provucite i orahe kroz mlin (za meso).
Temeljno pomešajte sve sastojke i stavite teglu sa smesom u frižider.

Uzimajte 1 kašiku ovog leka tri puta dnevno pre obroka. Suvo grožđe i suve kajsije mogu se dodati po želji. Oni će biti posebno korisni za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema.

Zahvaljujući ovoj smesi normalizovaćete metabolizam i dovesti u red svoju figuru. Pored toga, med u receptu će vam pomoći da se nosite sa stresom i povećate svoje performanse.

S druge strane, orasi imaju moćna antiinflamatorna svojstva i takođe mogu smanjiti rizik od raka dojke.

Obavezno isprobajte ovaj recept i preporučite ga porodici, jer dugovečnost i blagostanje zavise od stanja štitne žlezde!

Preuzeto sa: https://www.dnevni.rs/

Author: Zdravlje