EVO ZAŠTO JE PALENTA NAJZDRAVIJI OBROK NA SVIJETU: JEŠĆETE GA SVAKI DAN! (RECEPT)

Palenta je zdrav izbor hrane s nekoliko nutritivnih blagodati. U ovom ćemo članku pogledati osam nutritivnih blagodati palente, kao i kako je koristiti.
Šta je palenta?
Tradicionalno je palenta bila povezana s Italijom i koristila se u raznim jelima iz te zemlje. Sada se, međutim, često jede u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i drugdje u Evropi i Sjedinjenim Državama. Palenta se obično pravi od žutog kukuruza. Kukuruz se grubo melje u kukuruzno brašno da bi se dobila palenta. Finiji mljevenje čini mekanu palentu, dok grubo mljevenje čini čvrstu palentu. Nakon mljevenja, kukuruzno brašno se kuha u vodi, mlijeku ili čorbi. Obično je omjer za kuhanje palente 4 šalice tečnosti i 1 šolja kukuruznog brašna. Kad se skuva, ima konzistenciju guste kaše.

Prednosti

1. Izvor vlakana i proteina
Palenta sadrži i proteine ​​i vlakna kako bi se osoba osjećala sito. Vlakna se također preporučuju kako bi probavni sustav pravilno funkcionirao, prehranio zdrave crijevne bakterije i spriječio zatvor .
2. Palenta ne sadrži gluten
Za ljude koji traže jela bez glutena, palenta je dobra opcija. Mnogi izvori vlakana, poput pšenice, kus-kusa i raži, sadrže gluten.
3. Bogat složenim ugljenim hidratima
Palenta sadrži složene ugljene hidrate koji pružaju dugotrajnu energiju i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Palenta je izvrstan izvor složenih ugljikohidrata. Jednostavni ugljeni hidrati se brzo razgrađuju i mogu uzrokovati skok nivoa šećera u krvi. Ni jednostavni ugljeni hidrati ne sadrže mnogo hranjivih sastojaka. Torte, kolači i bijeli hljeb primjeri su jednostavnih ugljikohidrata. Složeni ugljikohidrati u palenti polako se razgrađuju, što znači da im treba više vremena za probavu. Ovo sporo otpuštanje može održati nivo šećera u krvi stabilnim.

4. Sadrži vitamin A
Iako ne sadrži velike količine vitamina i minerala, palenta sadrži malo vitamina A. Prema Nacionalni zavodi za zdravlje , vitamin A je neophodan za pravilan rad bubrega, pluća i srca.
5. Izvor karotenoida
Palenta sadrži mljeveni kukuruz, koji je dobar izvor karotenoida. Smatra se da karotenoidi smanjuju rizik od određenih bolesti, kao što su neke vrste očnih bolesti i neki karcinomi .
6. Nizak sadržaj masti
Palenta ima prirodno malo masnoća i može se jesti kao dio zdrave prehrane za srce. Osoba koja želi smanjiti unos zasićenih masnoća treba kuhati palentu s vodom, biljnim mlijekom ili čorbom umjesto mliječnog mlijeka i izbjegavati dodavanje sira ili maslaca.

7. Sadrži esencijalne minerale
Gvožđe, magnezijum i cink su svi neophodni minerali. Iako palenta ne daje velike količine ovih minerala, oni i dalje računaju na zdravu prehranu.
8. Nizak stepen kalorija
Palenta je niskokalorična, slično ostalim cjelovitim žitaricama koje se kuhaju u tečnosti. Pruža oko 70 kalorija na 100 grama skuvane porcije. Hranjiva cjelovita hrana s malo kalorija, poput palente, može biti dobar izbor za ljude koji žele izgubiti ili održati kilograme.
Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: fazon.info

 

Author: Zdravlje