EVO ZAŠTO DUGA KOSA NIJE ZA STARIJE ŽENE: Čim pređe 50, svaka žena treba da se ošiša na kratko!

Ne mora baš da se ošiša na “mušku frizuru”, ali da znatno skrati kosu – žena mora kad pređe pedesetu

Tradicionalno, duga raspuštena kosa se smatra frizurom za mlade djevojke i mlade žene – ali ne i za starije osobe, piše https://stil.kurir.rs/.

Zapravo tradicija nema veze sa tim. Činjenica je da kod ljudi – i kod žena i kod muškaraca – kosa stari. A održavati ih u urednom stanju – takvom koje ne nagoveštava starenje cijelog organizma – postaje sve teže.

Da, sada mnogi brendovi (posebno luksuzni i profesionalni) koji prave proizvode protiv starenja kose. Ali u stvarnosti ovi lekovi su, uglavnom čista opsena. Kosa se ne može učiniti gušćnom, ni sjajnijom koristeći samo šampon, masku ili balzam.

Kvalitet dlake zavisi od folikula iz koje raste. Ako je ishrana folikula normalna, ako nema odstupanja u tijelu, ako je folikul jak, onda daje dobru dlaku. Ponekad je toliko jaka folikula da dlaku ne uništava čak ni amonijak iz farbe. Ali promjene vezane za uzrast utiču na cijelo tijelo.

A lijepe dame s godinama imaju proređenu kosu i nema čega da se stidite, ovo je prirodan proces.

Pogotovo kad uđu u menopauzu, ženama kosa postaje rjeđa, dlaka tanja i sklona oštećenju. I tu ne pomaže ništa.

Staroj kosi nedostaje vlaga, ona je sklona krzanju i opadanju. A farbanje može samo doprinijeti bržem oštećenju.

S godinama žensko tijelo počinje da proizvodi manje estrogena, hormona koji je odgovoran za životni ciklus ćelija kože i kose.

Ali nisu samo dame suđene na propadanje kose. I muškarci istu muku muče.

I nije u pitanju nikakva tradicija, da vas ne lažemo: Ženama u starijoj dobi ne stoji lijepo duga kosa jer je ona tada obično tanka i isušena, te izgleda stvarno loše.

AUTOR: https://stil.kurir.rs/lepi

Author: Zdravlje