Evo šta će se dogoditi vašem tijelu ako jedete 50 grama oraha dnevno

Otkrivamo sve blagodeti oraha po vaše zdravlje…

Orasi sadrže vrlo zdrave omega-3 masne kiseline koje doprinose dobrom radu srca i mozga, pa se zbog toga često označavaju kao najzdravije koštunjavo voće. Specifični su po tome što su posebno bogati alfa-linoleinskim kiselinama (ALA) koje se značajne za umirivanje srčane aritmije.

Orah sadrži i vitamin E u retkom obliku gama-tokofetola, vrlo korisnog po zdravlje srca i krvih sudova. Upravo zbog toga redovnom konzumacijom oraha pomaže se u održavanju prohodnosti arterija i doprinosi spuštanju nivoa lošeg, a povećavanju dobrog holesterola u krvi.

U Velikoj Britaniji je nedavno vršeno istraživanje na 64 studenta u kojoj su naučnici probali da nađu vezu između konzumacije oraha i poboljšanih mentalnih sposobnosti. Testirane su četiri karakteristike: memorija, raspoloženje, neverbalno rasuđivanje i verbalno zaključivanje.

Treba napomenuti i da orasi imaju najveći postotak antioksidansa od svih orašastih plodova. Istraživanja su dala naznake da bi orasi mogli imati i antikancerogena svojstva. Za takve tvrdnje je ipak potrebno više istraživačkog rada. Preporučeni dnevni unos oraha je oko pedesetak grama kao zamena za grickalice ili slatkiše.

Izvor: opanak

Author: Zdravlje