EVO KAKO DA VAM SE CIJEVI TOKOM ZIME NE LEDE: Malo ko zna za ovu foru, obavezno ovo uradite

Jedan od najvećih problema onih koji imaju kuću je pronalazak rešenja za zaleđene cijevi. Iz Vodovoda i kanalizacije dali su precizne informacije kako da održavate vaše cijevi tokom zime.

Uradite ovo i vaše cijevi neće se lediti:

– Ljudi koji imaju vikendice ili kuće u kojima ne borave tokom zimskih mjeseci trebalo bi da isprazne vodovodne instalacije kako bi se obezbedili od eventualne štete. Višednevne niske temperature mogu da naprave veliku štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u cijevima.

– Tokom zime vodomere je potrebno adekvatno zaštititi kako bi se sačuvali i neometano mjerili potrošnju vode. Vodomjerna skloništa trebalo bi da su potpuno isušena i obezbeđena odgovarajućim poklopcem, u slučaju da se u njima nakupljala voda. Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomeri u nadležnosti je potrošača.

– Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do garaža, česama, šupa i drugih objekata koji se ne greju, trebalo bi blagovremeno obezbediti. U okviru kućnih instalacija zatvorite ventil koji je namenjen za ovaj dio mreže.

– Voda iz cijevi se ispušta na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem dijelu vodovodnog sistema. Najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač isprazni mrežu, neće imati problema sa pucanjem instalacija. Nakon zime otvaranjem ventila cevi se pune vodom, a česme su automatski spremne za korišćenje. Pratite ove instrukcije i vaše cijevi se neće lediti, prenosi Espreso.

novi.ba

Author: Zdravlje