Evo kako da uzgojite egzotični nar u saksiji: Urod će biti toliki da vam neće pasti na pamet da ga kupujete

Danas kada se i klima promijenila mnogi su počeli kod kuće egzotične biljke kod kuće sami.Ovdje se treba napomenuti da uzgoj biljaka nije uopšte težak posao, ali traži pažnju. Mnogi su vjerovatno pokušali kod kuće uzgojiti limun iz svega jedne sjemenke, neki su pokušali sa ananasom.Ako ste u onoj kategoriji koji do sada nisu sadili ništa predlažemo vam da zasadite sebi ljekoviti nar.

Postupak koji trebate slijediti:

Kupite jedan nar koji je dobro zreo i uklonite koru sa njega. Uzmite nekoliko sjemenki, a ostatak pojedite. Sjemenke stavite u zdjelicu i ostavite da se suši dvadeset četiri sata na sobnoj temperaturi.

Nakon tih 24 sata sjemnke stavite u čašu nehlorisane vode i ostaviti narednih četrdeset osam sati.Jako je važno da vodu mijenjate na dvanaest sati.Pripremite skasiju tako što ćete u nju nasuti mješavinu pijeska i treseta jedan naprema jedan.Sjemenke izvadite iz vode i zasadite u saksiju na oko dva centimetra dubine. Preko saksije stavite foliju koju treba skidati svakog dana bar na jedan sat. Nakon sedam do deset dana nakon sadnje se poavljuju prvi izdanci. Kada se pojave prvi listovi onda se nar presadi u veću saksiju u kojoj je zemljište standardno.Devet mjeseci nakon toga se pojavljuju prvi cvjetovi, a kasnije i plodovi.

Author: Zdravlje