Evo kako da pripremite pečeni džem od šljiva…

Iako se džem najčešće kuha, on se vrlo lako može i ispeći u pećnici. Najveća prednost kod pripreme džema u pećnici je ta što ga ne trebate stalno miješati pa pritom možete uštedjeti puno vremena.

Sastojci

-4 kg šljiva

-400 g šećera

 

Po želji: 4 vrećice vanilinog šećera, 2 žlice cimeta, 1 žlica ruma.

Priprema: Šljive operite i očistite od koštica te ih po želji narežite na četvrtinu. Ako želite rustikalniji izgled pekmeza, s većim komadima šljiva i uočljivom kožicom, ostavite ih samo prepolovljene na pola.

Pećnicu zagrijte na 180°C, a dok se pećnica grije pripremite šljive za pečenje. U pleh položite papir za pečenje i na njega poredajte šljive. Dodajte im šećer te po želji vanilin šećer, cimet i rum.

Sve dobro promiješajte kako bi se šećer i ostali sastojci dobro sjedili sa šljivama te stavite peći. Nakon što su se šljive pekle pola sata, pustit će dosta soka i sadržaj će izgledati tekuće. Promiješajte i pecite još otprilike 1,5 sat.

Svakih pola sata promiješajte šljive jer će sada smjesa postajati sve više gusta. Na kraju, ako želite nešto sitnije komade šljive, možete džem usitniti štapnim mikserom. Ako to ne učinite, imat ćete nešto veće komade šljiva. Dodajte rum po želji i pecite još pola sata.

Kada je džem gotov, još vrućeg ga ulijte u sterilizirane i zagrijane staklenke. Staklenke dobro zatvorite i ostavite džem da se postupno ohladi.

Author: Zdravlje