EVO KAKO DA NAPRAVITE ORGANSKO TEČNO ĐUBRIVO: Djeluje kao RAKETNO GORIVO za rast svih biljaka! (RECEPT)

Gavez je biljka koju mnogi gaje u bašti da bi održavali plodnost tla, ali i da bi privukli korisne biljke u svoju baštu. Odličan je i za hranjenje pilića, ali i kao sastojak tečnog gnojiva za biljke. Gavez sadrži  mnogo elemenata u tragovima neophodnih za rast i razvoj biljaka, piše https://stil.kurir.rs.

Listovi gaveza

Jednostavno “pobacajte” svježe listove gaveza u brazdu gdje ćete poseijati krompir, luk, kukuruz ili pasulj. Kako se bude raspadalo, lišće će hraniti sadnice još u fazi semena. Gavez raste izuzetno brzo, zbog čega je lako od njega napraviti đubrivo ili hraniti biljke. Cvjetovi gaveza su izuzetno bogata hrana za pčele, pa će one rado doći u vašu baštu i oprašiti cvjetove biljaka. Gavez se često koristi i u biljnoj medicini, jer se od njega prave razne tinkture za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Gavez se najbolje razmnožava iz sadnice, ali budite mirni – dovoljna vam je jedna sadnica koja će se postepeno razmnožavati i tako omogućavati vašem vrtu da ima dovoljno đubriva.

Kako napraviti tečno đubrivo:

Uzmite rukavice i oštar nož. Zatim isecite i stabljiku i lišće i cvijet. Ostavite par stabljika da budu pčelama hrana, a ostalo uberite. Uzmite veliku kantu, na primer do 20ak litara, sa odgovarajućim poklopcem. U nju nagurajte što više, cvjetova i stabljike gaveza. Isjeckajte sve to kako bi više moglo da stane. Sipajte punu kantu vode, tako da biljke sasvim ogreznu. Poklopite i ostavite (dalje od kuće) da se natapa i raspada od 4 do 6 nedjelja.

Ovo je veoma smrdljiva mješavina i zbog toga se savjetuje da kantu držite dalje od kuće. Nakon četiri nedjelje možete da koristite ovu tečnost, ali u razblaženom obliku. Jedna šolja ove tečnosti se razblažava u skoro 10 litara vode. Sa ovom tečnošću zalivajte paradajz, paprike, krompir, blitvu i sve biljke koje želite. Cvijeće takođe voli ovo đubrivo. Videćete kako vaše povrće i cvijeće buja i raste, ali i rađa sočne plodove. Ovo tečno đubrivo čuvajte i razblažujte po potrebi pa zalivajte svoju baštu. Savjet je da vodite računa i da dobro razblažite ovo koncentrovano đubrivo, u suprotnom možete “spaliti” vaše biljke, piše “Stil”.

Autor: https://stil.kurir.rs

Author: Zdravlje