ENDOKRINOLOG DR PETROVIĆ: Ako imate neki od ovih simptoma, provjerite štitnu žlijezdu!

Pažljivo pročitajte jer je “početak bolesti skoro uvek sa vrlo oskudnim simptomima i znacima koji mogu trajati mjesecima i godinama, a moguće je tokom rutinskih analiza naći izmjenjene nalaze” Dileme pacijenata koji leče obolelu štitnu žlezdu da li treba da se vakcinišu ili ne protiv virusa korona traju otkako se pojavilo cepivo, ne samo kod nas već i u svetu. Hteli bi da se zaštite, ali se plaše da bi stanje moglo da im se pogorša. Na sreću, sve je više dokaza da su vakcine efikasno i bezbedno sredstvo u sprečavanju širenja kovida i za ovu grupu bolesnika.Koju tačno vakcinu treba da primite, odnosno koja je najbolja za obolele od Hašimoto sindroma, usporenog rada štitne žlezde, koji najčešće i muči pacijente, pre svega žene, odlučiće lekar koji vas prati.OBAVITE SISTEMATSKI PREGLED

Međutim, ako imate Hašimoto tiroiditis udružen s nekim drugim autoimunim sistemskim bolestima koje zahvataju veći broj drugih organa, savetujemo vam da dodatno obavite detaljne preglede, nakon kojih ćete znati šta tačno treba da činite. U svakom slučaju, ne bi bilo loše ni da oni koji se osećaju zdravim i ne znaju da možda boluju od glavnog uzročnika smanjene funkcije štitne žlezde obave sistematski pregled koji uključuje ultrazvuk prednje strane vrata, pregled endokrinologa, laboratorijske analize krvi s posebnim akcentom na analize hormona štitne žlezde i hipofize TSH, kao i anti-TPO i anti-Tg antitela.
Ovo je veoma značajno jer hipotireoza dugo godina može da ostane neprimećena i neprepoznata!

Šta je tačno Hašimoto tiroiditis upoznaje nas doc. dr Svetlana Petrović, specijalista interne medicine i supspecijalista endokrinologije. Pažljivo pročitajte jer je “početak bolesti skoro uvek sa vrlo oskudnim simptomima i znacima koji mogu trajati mesecima i godinama, a moguće je tokom rutinskih analiza naći izmenjene nalaze”.Hašimoto (Hashimoto thyroiditis) predstavlja deo spektra autoimunih oboljenja štitaste žlezde koji je posledica autoimune destrukcije ćelija štitaste žlezde, što vodi ka smanjenoj produkciji tiroidnih hormona ili hipotireozi. Time postaje glavni uzročnik smanjene funkcije štitaste žlezde.
Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca (4:1), pa je pol, zajedno s genetskom predispozicijom, ono što u najvećoj meri određuje ovo oboljenje.
– Pacijenti uglavnom imaju nespecifične tegobe, među njima su izraženi osećaj umora, nedostatak energije, pospanost, poremećaj koncentracije, zaboravnost, dobijanje u telesnoj težini, osećaj nelagodnosti u vratu, poremećaj menstrualnog ciklusa…

LABORATORIJA JE VEOMA VAŽNA

Problemi su takvi da mogu da prate i mnoga druga oboljenja, pa se pravilna dijagnoza može postaviti jedino nakon detaljnog pregleda lekara.
– Fizikalni nalaz je određen godinama pacijenta i stepenom hipotireoze. Mogu se uočiti podbulost, otoci oko očiju, suva i hladna koža, ispucali i tanki nokti, usporen srčani rad uz povišen krvni pritisak (dijastolni), usporen govor, usporeni refleksi.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM:

– Porast telesne teŽine
– Umor
– Pospanost
– Usporenost
– Glavobolje
– Bol u mišićima
– Depresivno raspoloženje
– Zaboravnost
– Promuklost
– Opadanje kose
– Suva koža
– Usporen rad srca
– Nizak pritisak
– Oteklo lice i kapci
– Zimogrožljivost
– Smanjeno znojenje
– Zatvor
– Pad libida
– Bledonarandžasti dlanovi i Laboratorijski nalazi mogu da potvrde primarnu hipotireozu na koju sumnja lekar.
– Potrebno je odrediti TSH, koji je povišen, i FT4, koji je nizak, kao i markere autoimunog procesa u štitastoj žlezdi: TPOat i TGat (povišeni su). Pri postavljanju dijagnoze treba imati u vidu da postoji manji broj pacijenata kod kojih nisu prisutna povišena antitela (TGat TPOat), ali koji takođe imaju tiroiditis. Tada se precizna dijagnoza postavlja aspiracionom biopsijom štitaste žlezde.piše Stil
– Treba proveriti KKS (kompletnu krvnu sliku s leukocitarnom formulom), masti. Osnovnim metaboličkim panelom analiza mogu se utvrditi i anemija, povišene masti, snižena filtracija bubrega, hiponatrijemija, povišen enzim kreatin, a od hormonskih nalaza prolaktin, koji luči endokrina žlezda hipofiza, a od izuzetne je važnosti za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Author: Zdravlje