Dr Branimir Nestorović objašnjava: “Reinkarnacija se može dokazati – Smrt je samo promjena stanja energije!”

Dr Branimir Nestorović privlači pažnju svojom otvorenošću za teme koje jedni smatraju duhovnim istinama, a drugi nedokazivim teorijama, te u svojoj knjizi „Između dva svijeta“, veliki dio posvećuje reinkarnaciji. “Duša se utjelovljuje stalno ispočetka, sve dok ne postane savršena i ne ujedini se s izvorom, Bogom. Za to vrijeme prelazi u mnoga tijela, proživljava mnogo rođenja i smrti.”

Kvantna fizika ne poznaje pojam smrti, smrt je samo promjena stanja energije, navodi riječi Nikole Tesle iz 1926. godine prof. dr Branimir Nestorović u svojoj knjizi „Između dva svijeta“, u kojoj je veliki dio posvetio reinkarnaciji.

Dr Nestorović privlači pažnju svojom otvorenošću za teme koje jedni smatraju duhovnim istinama, a drugi nedokazivim teorijama pa i ne čudi da u knjizi objašnjava da se „čitav život kretao između materijalizma i spiritualizma“.

Svijet van tijela

„Ideja da se svijet nalazi van našeg tijela ima zanimljive implikacije. Kvantna fizika ne poznaje pojam smrti. Smrt je samo promjena stanja energije. Ovo je temelj Tesline ideje o životu i smrti. Na pitanje je li moguća reinkarnacija, Tesla odgovara (1926): „Naša tijela su sačinjena od molekula“ – Nestorović citira velikog znanstvenika i zaključuje:

„Kada umremo, naša tijela se razlažu na njih. Zadržavaju li molekule sjećanje na prethodno tijelo? Uzmite dvije molekule vodika iz tijela umrlog i više molekula kisika. Ako ioni vodika imaju preferenciju da se vežu s molekulom kisika iz prethodnog tijela, reinkarnacija je dokazana.

Iako proces može trajati desetljećima, na kraju će se opet spojiti molekule koje su bili zajedno u tijelu. Isto kao što se pojedinci iz dalekih zemalja na kraju nađu u ogromnom gradu.

Poznati liječnik, potom, prelazi na trenutak i uzroke smrti.

“U klasičnim medicinskim knjigama zastoj srčanog rada je centralni događaj u trenutku smrti. Proučavanja štakora su pokazala da kada se životinji uskrati kisik, najprije dolazi do izuzetnog povećavanja moždane aktivnosti.

Mozak šalje signale srcu da prestane raditi, a ako se ovi signali blokiraju, štakori preživljavaju. U novoj studiji objavljenoj 2015. u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences Jimo Borjigin, neuroznanstvenica s medicinskog fakulteta Univerziteta Michigan u Ann Arbor, potvrdila je ove nalaze kod ljudi. Ovo obilje aktivnosti mozga je vjerojatno odgovorno za psihičke senzacije koje se javljaju kod osoba koje se vrate iz kliničke smrti”, piše Nestorović.

Suština svemira

Pozivajući se na istraživanje Pim van Lommela, kardiologa iz Nizozemske, koji je sakupio iskustva 344 pacijenta sa zastojem srca u bolnicama Nizozemske, Nestorović navodi, uz već poznat fenomen „tunela punog svjetlosti“, da je oko 25 posto njih imalo dojam da napuštaju tijelo, a da je 13 posto reklo da im je „život prošao pred očima“.

„Nijedan od tih pacijenata nije imao strah od umiranja, a svi su vjerovali u zagrobni život.

Poslije povratka, njihova percepcija života se promijenila, sada su imali ljubav za okolinu, a mnogi su objašnjavali da su shvatili suštinu svemira.

Je li ovo dokaz da duša napušta tijelo?“ – zapitao se Nestorović u knjizi.

Koncept reinkarnacije – Mnogo rođenja i smrti

Koncept reinkarnacije je u suštini ideja hinduističke religije (Vede). Prema njoj, duša se reinkarnira ili utjelovljuje u novo fizičko tijelo stalno ispočetka, sve dok ne postane duhovno savršena i ne ujedini se s izvorom, Bogom. Za to vrijeme prelazi u mnoga tijela, proživljava mnogo rođenja i smrti.

Najbolje ga opisuje „Bhagavad-gita“: „Kao što čovjek odbacuje staro, iznošeno odijelo, a oblači novo, tako i duša odbacuje staro tijelo i “oblači”, ulazi u novo“ – objašnjava dr Nestorović u knjizi „Između dva svijeta“.

Author: Zdravlje