Domaći ČAJ od ŠIPURKA donosi olakšanje: Smanjuje simptome kod upala creva i prehlada…

Ovim čajem možete podići imunitet, sprečiti prehlade, infekcije, a sveži listovi mogu pomoći kod zarastanja rana, uboda.

Šipak ili šipurak plod je divlje ruže koja rađa kasno u jesan, a kada je reč o zdravstvenim benefitima može vam doneti mnošto rešenja i blagodeti naročito kada je reč o organima za varenje, lečenje čira, upale debelog creva.

Šipak sadrži visok procenat vitamina C, vitamina A, kalcijuma i gvožđa, kao i bioflavonoida, pektina, vitamina E, selenijuma, mangana, i vitamina iz B kompleksa. Sadrži i nešto manju količinu magnezijuma, fosfora, kalijuma, sulfura i silicijuma.

Prirodni lek od suve kore

Sušeni šipurak može se koristiti kao čaj, te mlevene listove pomešajte sa ključalom vodom i ostavite 15 minuta pre nego što konzumirate. Dva puta dnevno pre obroka.

On će vam pomoći i olakšati siptome kod dijareje, stomačnih virusa, infekcija trbušne duplje.

Ovim čajem možete podići imunitet, sprečiti prehlade, infekcije, a sveži listovi mogu pomoći kod zarastanja rana, uboda.

PRIPREMA:

U lončić sipajte šoljicu-dve hladne vode i dodajte kašičicu-dve osušenih plodova šipurka.

Zakuvajte pa poklopljeno kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Potom isključite i ostavite da odstoji 8-15 minuta.

Procedite čaj kroz gustu sitku (zbog mogućih dlačica iz šipurka koje bi vam mogle zasmetati u grlu) te po želji dodajte kašičicu meda i malo limuna.

Proceđeni šipurak koji ostane od čaja možete čak iskoristiti i za još jednu pripremu čaja.

Izvor: najzena.rs

Author: Zdravlje