DOKTOR RAIČEVIĆ UPOZORIO: Ovo PIĆE NEMOJTE PITI TOKOM LJETA, jer smanjuje DOTOK KISEONIKA U MOZAK

Profesor doktor Ranko Raičević govorio je za Prvu tv o tome da određena pića mogu doovesti do moždanog udara uslijed velikih temperatura.

Upozorio je na vrstu pića koju svi pijemo u enormnim količinama.

 

“Mi sve smijemo, ali bi trebalo da se povede računa i o ishrani i o boravku napolju i o načinu boravka. Trenutno su u toku ekstremne temperature koje smetaju svima jer šire krvne sudove, zbog čega pate i najzdraviji pojedinci”, rekao je doktor.

Tvrdi da visoke temperature stvaraju uslove za javljanje moždanog ili srčanog udara.

“Treba postepeno navikavati organizam na promjenu temperature, zato se i kaže da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature treba da budu najviše pet, šest stepeni, a kod nas je običaj i deset, petnaest stepeni razlike”, istakao je doktor Raičević.

 

Na vrućinama najviše treba izbjegavati slatka gazirana pića.

“Nisam protiv toga da mladi uzimaju gazirana pića, ali ljudi koji imaju već neka oboljenja treba da izbjegavaju gazirana pića, naročito ljeti, a strogo sam protiv a*koholnih pića u ovim okolnostima jer dodatno šire krvne sudove i smanjuju potrošnju kiseonika u mozgu, tako da su najopasnija a*koholna pića ljeti. Ako ćemo da ih poredimo po opasnosti, najopasnija su žestoka a*koholna pića”, zaključio je doktor.

Za kraj je dao savjet:

“Uz sebe uvijek treba imati flašu negazirane vode, obavezno negazirane jer određeni joni u gaziranim pićima ako se unose u većim količinama mogu da budu pokretači poremećaja srčanog ritma, tako da je najbolje piće negazirana voda, nema boljeg pića od tog.”

novi.ba

Author: Zdravlje