DA LI SU VAM PROZORI CIJELI DAN ZATVORENI KAD JE NAPOLJU VRUĆINA: Stručnjaci otkrili, evo šta se može desiti

Da li je štetno da nam prozori budu zatvoreni baš cijeli dan? Evo odgovora! Porast temperature uslovljava češću upotrebu klime. Međutim, šta raditi kada nemamo klimu?
Da li je bolje ostaviti prozore otvorene ili zatvorene tokom cijelog dana?
Mišljenja su podijeljena. Neki kažu da je poželjno da otvorite prozore i pustite što više vazduha unutra, dok drugi misle da ako želite da se zaštitite od nesnosne vrućine, bolje je da prozori budu zatvoreni. Na kraju krajeva, izbor zavisi uglavnom od ličnih preferencija.

Pitanje od suštinskog značaja jeste, da li je štetno da nam prozori budu zatvoreni baš cijeli dan?
Redovna ventilacija prostorije je važna u bilo koje doba godine
Istraživanja pokazuju da se kvalitet vazduha, posebno u manjim prostorima (kućna kancelarija, čak i u spavaćim sobama!) brzo pogoršava. U studiji koja je ispitivala kvalitet vazduha u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmereni nivoi CO2 značajno su premašili preporučene vrednosti. U nekim slučajevima bili su i do 75% veći! Loš kvalitet vazduha ne utiče negativno samo na vaš san, već i dodatno narušava vaše opšte zdravlje i blagostanje, radnu efikasnost i koncentraciju.

Istraživači sa Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su dvije posljednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluke na različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Analizom dobijenih rezultata, istraživači su otkrili da visoka koncentracija ovog prirodnog gasa značajno usporava misone procese dobrovoljaca.
Za referencu: nivo ugljen-dioksida napolju je oko 380 na milion čestica, ali nivo u zatvorenom prostoru može biti mnogo veći (zbog disanja) – u prenatrpanim kancelarijama ili salama za sastanke nivo često dostiže 1.000, a ponekad i 3.000 na milion čestica, kažu istraživači. Naravno, ne smijemo zaboraviti da su u vazduhu prisutni i drugi zagađivači, a ni činjenicu da veća vlažnost vazduha čini toplotu još neprijatnijom, što takođe može otežati održavanje koncentracije.

Šta se najčešće preporučuje na vrućini?
Zvog svega navedenog važno je da kuća ili stan budu dobro provjetreni čak i kada temperature porastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roletni tokom cijelog dana poželjno je samo kada niko nije kući. Ako pak provodite veći dio dana u svom domu, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je napolju veoma toplo. Idealno je da napravite promaju i nakon toga odmah zatvorite prozore da biste se zaštitili od vrućine. Kada nas uhvati toplotni talas, optimalno je provetravati u ranim i još hladnim jutrima i u kasnim večernjim satima, ali i tokom noći. U ostalim periodima poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti.

novi.ba

Author: Zdravlje