DA LI STE ZNALI? Morska so može da zamjeni šaku lijekova…

Prirodna morska so je zdrava i ima terapijska svojstva, ali pre nego što saznate njene prednosti, morate znati da nastaje prirodnim procesom isparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani.

Morska so zahvaljujući sastavu od preko 80 elemenata čudotvorno deluje na zdravlje, kožu i kosu.

Najveća razlika između morske soli i kuhinjske soli je što sušenjem na više od 650 stepeni menja svoju hemijsku strukturu pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

U morskoj soli, uz natrijum hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana, stoga će učiniti čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

1. Morska so ima alkalizacijsko dejstvo koje pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može da ojača imunološki sistem, a tada telo postaje otpornije na razne autoimune bolesti poput gripa, alergija i sl.

3. Ima značajna dejstva na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli rastvorene u vodi može znatno da smanji nivo lošeg holesterola u telu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

4. Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu se uspešno tretirati i lečiti morskom solju, jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

5. Više od 20 posto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se pak oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete izbeći i lečiti osteoporozu.

6. Morska so je takođe korisna za disajni sistem, a minerali i oligoelementi, kao i strukturni delovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje ionima kalcijuma i magnezijuma.

7. Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno deluje na grčeve.

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum pak omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne materije iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke sa morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva će kupka podstaći i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.

10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranjive materije mogu da poboljšaju ćelijski metabolizam (izmenu materije i energije), održave tkivo hidratizovanim, podstaknu cirkulaciju na samoj površini kože, povećaju snagu ćelijske membrane.

11. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska so idealna je kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih ćelija kože.

13. Prirodni je lek za osobe sa masnom kosom. Morska so može da apsorbuje višak ulja iz vaših uvojaka čineći ih glatkim i lepim.

14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen, a vaši će uvojci sa lakoćom da poskakuju. Štaviše, morska so može da pruži dovoljno hranjivih materija folikulima, koje će kosu učiniti mekšom.

15. Morska so je izvrsna u borbi protiv peruti. Deluje direktno na kožu i sprečava njenu suvoću.

Izvor:prva.rs

Author: Zdravlje