DA LI JE MED LAŽAN: Jednostavan trik kako da otkrijete jedete li pravi med

Najbolje što priroda može učiniti i istovremeno najzdravije je med. On ima puno zdravstvenih prednosti i koristi se za različite svrhe.

Med je super za kosu i kožu, kao i opšte zdravlje. On ima čaroban okus i popularan je kod svih, djece i odraslih. Međutim zbog skupe cijene na tržištu se nalazi i med koji nije organski, sa hemikalijama u njemu. Dokazano je da je 76% meda na tržištu ispunjeno hemikalijama.
Takav med se često prodaje u supermarketima, tako da bi trebao naučiti kako ga prepoznati: Ako vaš med ne “kristalizira” tokom vremena, postoji dobra šansa da je lažni, jer organski med će kristalizovati ako se čuva u frižideru.

Uvijek pročitajte naljepnicu na medu, a ako sadrži komercijalne glukoze ili kukuruzni sirup, izbjegavajte ga. Dodajte malo kapi joda u čaši vode i dodati malo meda. Ako se vaš med pretvori u plavu boju onda je u kombinaciji sa kukuruznim skrobom. Dodajte nekoliko kapi sirćeta u mješavinu vode s medom. Ako vidite pjenu, vaš med sadrži gips.
Spalite med s fosforom ili šibicom, a ako se zapali, to je čist med.

Stavite kašiku meda u čašu vode. U slučaju da se med ne otapa, onda je prirodan i kvalitetan. Lažni med ili nekvalitetni med otapa se u vodi. Podijelite ovo sa vašim prijateljima i rodbinom kako bi i oni naučili da prepoznaju razliku između organskog i lažnog meda kojeg nam poturaju!

Izvor: kurir

Author: Zdravlje