ČUVENI RECEPTI OD ČUVARKUĆE: Kako se prave i za šta su sve zdravi!

Latinski naziv za ovu biljku je “uvijek živuća” što znači da je skoro neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena. Gdje čuvarkuća raste i razmnožava se – tu svoju živuću i neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, skoro kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati. Cvjeta od mjeseca jula do oktobra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.

Za šta je odličan svježe iscijeđeni sok od čuvarkuće:

Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci koji su potrebni za pripremu čaja:

 • 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće
 • 1 čaša vrele vode

Upute za pripremu čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LIJEK

Sastojci koji su vam potrebni:

 • 500 grama domaćeg meda
 • 300 grama listova čuvarkuće
 • Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostavite je da odstoji nekoliko dana u tegli.Konzumira se kašičica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata.Kada je hladno vrijeme zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu.
  Smjesa od čuvarkuće i meda će vam ubrzati metabolizam i očistiti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.MAST OD ČUVARKUĆE

  Sastojci potrebni za recept:

  • 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće
  • 200 grama masti po želji

  Kako se sprema:

  Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

  Mast od čuvarkuće je ljekovita za:

  Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

  Napravite ih i vi!

 

 

Izvor: dnevne.rs

Zapratite i podijelite. Hvala!

Author: Zdravlje