ČISTI PLUĆA RADIKALNO i umiruje kašalj, sadrži duplo više vitamina C od limuna: Ovo je NAJZDRAVIJA voćka na svijetu

I

 

Dunje sadrže obilje izuzetno zdravih i kvalitetnih sastojaka koji jačaju i pospješuju zdravlje
Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama. Prije svega se koristi za unlažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.Ljekovit je sam plod, ali i sjeme i listovi. Dunja se može jesti svježa, ali se mogu praviti sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako učinkoviti u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor.Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.Najljekovitiji dio dunje su sjemenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, sjemeke ispuštaju sluz koja rješava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem.Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno djeluju na rad crijeva i sprečavaju infektivne bolesti.

Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.Sok od dunje liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.

Priprema soka od dunja:
Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih procijedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prije jela.

Priprema čaja od dunja:
Sjemenke dunje prelijte sa ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoji i nakon toga popijte.

Izvor: narodnilijek.com

Author: Zdravlje