Čiste krv i liječe depresiju: Pripremite ove domaće tinkture

Pripremite domaće tinkture, one su najjači oblik ekstrakcije ljekovitih tvari iz biljaka, a miješaju se s malo vode, čaja, soka ili se kapaju na kocku šećera…

Ljekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture mogu biti, između ostalog, prva pomoć i lijek za hitne slučajeve.

Mnogo su koncentriranije od drugih načina konzumacije ljekovitih biljaka poput čajeva, kaže Vesna Thiele, licencirana fitoterapeutkinja, te objašnjava kako je prednost tinktura u njihovu brzom djelovanju.

Samo nekoliko kapi tinkture jače je od cijele šalice čaja. Stoga je njihova primjena jednostavnija, a i rok trajanja bilja dulji. Kroz tinkture se ljekoviti sastojci iz bilja mnogo lakše probavljaju i asimiliraju u tijelu nego kod sirovih biljaka.

Tinkture se dobivaju namakanjem određene količine ljekovitog bilja u točno određenoj količini alkohola. Nekad su se u tu svrhu koristile rakije i vina, no danas ih je zamijenio etanol.

Thiele kaže kako je alkohol najbolje otapalo, koje izvlači sve ljekovite sastojke iz bilja. Pravljenje tinktura alkoholom metoda je stara tisućama godina i koriste je svi ozbiljni herbalisti na svijetu.

Alkohol se koristi zato što se najvažniji ljekoviti sastojci, poput esencijalnih ulja, smole, alkaloida steroida i brojne druge biokemijske tvari ili fitokemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način.

Štoviše, određene važne fitokemikalije iz biljaka mogu se rastvoriti jedino u alkoholu. Alkohol također održava tinkturu i produljuje joj rok trajanja, zbog čega je on gotovo neograničen.

– Osobe koje ne smiju ili ne žele konzumirati alkohol mogu ukapati tinkturu u šalicu vrućeg čaja. Na taj će način alkohol u potpunosti ishlapiti, a ostat će svi ljekoviti sastojci. Mnoge biljke mogu poslužiti za izradu tinktura, a najčešće se koriste kopriva i gospina trava. Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka – kaže Theile.

Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva. Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala s lica zemlje ako ne bi imala žalce.

Životinje i insekti bi je odavno pojeli. Zbog velike količine željeza dobra je u liječenju anemije te čisti krv, a samim time i cijeli organizam. Uz koprivu, najzastupljenija je tinktura od gospine trave.

– Ova biljka predstavlja cijeli jedan divan svemir čudesnih djelovanja koje su sve sažete u jednoj biljci. Doslovno nema niti jednog dijela ljudskog tijela, ali ni psihe, gdje gospina trava neće pomoći, stoga je jako cijenjena u narodu. Mnogim medicinskim i znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da pomaže u liječenju reaktivne depresije – kaže Theile, koja se izradom tinktura bavi već godinama.

– Prvi put su me zaintrigirale kad sam u Njemačkoj pohađala školu u prirodi i upoznala se s recepturom tinkture od švedskog bilja. To je bilo prije 15-ak godina, i od tada naša kuća nikad nije bila bez ove tinkture. Ona je prva pomoć za bolju probavu, glavobolju ili kod rana, udaraca, reume, itd.

Tinktura od koprive

– podiže razinu željeza u krvi, čisti organizam, pospješuje rast kose i sprečava otpadanje, sadrži kalcij, kalij, željezo, fosfor, vitamine C i A te organske kiseline.

Tinktura od gospine trave

– popravlja raspoloženje kod blage depresije, nervoze, razdražljivosti, potištenosti, straha i nesanice, podiže raspoloženje, uklanja osjećaj umora i bezvoljnosti

U jednu litru rakije stavimo dvije pune šake na po suncu ubranih cvjetova i ostavimo bocu tri tjedna na suncu ili na toplome.

Tinktura za podizanje imuniteta

– češnjak
– kurkuma (u prahu ili korijenu)
– hren
– papar
– čili papričice
– đumbir
– etanol 45%

Usitnite biljke te ih natopite u alkohol. Bilje mora biti u jednakim omjerima, a omjer bilja i alkohola treba biti od 5:1 do 10:1. Ostavite da stoji 2-3 tjedna te svakodnevno promiješajte kako bi se u etanol izvukle aktivne tvari. Nakon toga iscijedite biljni materijal i filtrirajte tinkturu.

Tinktura od gaveza liječi upale živaca, bolesne zglobove

Staviti 100 g korijena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu bocu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnome 14 dana. Promućkati svaki treći dan.

Nakon 14 dana procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj boci na hladnome. Ovom tinkturom mazati oboljelo mjesto triput dnevno. Homeopati tvrde da ne postoji osoba kojoj ova tinktura nije pomogla.

Đumbir za jači imunitet i čišćenje krvi

Uzmite 400 grama korijena svježeg đumbira i očistite ga od kožice, naribajte korijen i zalijte ga litrom alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Ostaviti da sadržaj odstoji 3-4 tjedna na toplome mjestu, uz povremeno mućkanje. Kada tinktura dobije žutu boju, trebate je procijediti.

Konzumirajte po 1 žličicu tinkture poslije doručka i ručka. Nemojte je koristiti u večernjim satima. Ova tinktura poboljšava imunitet cijelog organizma te pročišćava krv. Odlično je prirodno sredstvo protiv glavobolja, bolova u zglobovima, ali i zubobolje.

Čičoka za masnu jetru i smanjenje masnoća u krvi

Tinktura od čičoke sjajna je za masnu jetru i masnoću u krvi. U 70-postotni alkohol ili jaču domaću rakiju naribajte tri do četiri korjena čičoke te ih prelijte tekućinom. Staklenka se povremeno protrese, a nakon 14 dana tekućina se procijedi u tamnu bočicu. Uzmite žličicu tri puta dan prije jela.

AKO JE OVA OBJAVA KORISNA, PODJELITE JE NA VAŠ PROFIL DA I DRUGI VIDE. HVALA.

Izvor: narodnilijek.com

Author: Zdravlje