ČESMA ĆE BLISTATI KAO DA JE TEK KUPLJENJA: Naprskajte ovu smjesu direktno na kamenac, za 10 minuta samo obrišite krpom

Smjese koje sigurno uklanjaju kamenac

Kada je ribanje kupatila ili kuhinje u pitanju, sve žene muči isti problem – kamenac.  Skidanje kamenca sa slavine može ti se učiniti kao težak poduhvat, budući da se njegove naslage stvaraju svuda. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih koraka za uspješno čišćenje slavina od kamenca.  Kamenac prekriva sjajnu površinu česme ali se nakuplja i oko njenih ručki i mlaznica.

Moćni sok od limuna
Od limuna se može pripremiti univerzalno sredstvo za čišćenje. U flašu s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, 15 kapi eteričnog ulja limuna i litar vode. Osim što čisti, limunov sok uspješno uklanja i vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa. Za sprječavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske česme povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna.

Čišćenje slavina bijelim sirćetom
Bijelo sirće uklanja kamenac sa česme sa lakoćom! Evo i kako: Naprskajte bijelo sirće direktno na dijelove sa talozima kamenca. Ostavi ga da djeluje nekoliko minuta, a zatim izribajte taj dio starom četkicom za zube, tako da dosegneš svaki ugao i procep. (Mekane četkice su najbolje za skidanje kamenca sa slavine. Površina hroma se može izgrebati ako je čistiš grubom četkicom.) Kada očistiš česmu, ostatke kamenca i tečnosti pokupite krpom.

Soda
Soda bikarbona omekšava vodu i uklanja kamenac, pa njom možete očistiti zidove wc šolje. U vodu ulijte, na dva sata, šoljicu alkoholnog sirćeta i isto toliko sode. Dogodiće se mali, bezopasni hemijski proces, nakon kog će vaša šolja zablistati. Soda je, takođe, odlično abrazivno sredstvo. Pomiješajte je s limunovim sokom i smjesom očistite nakupljene masnoće.

Author: Zdravlje